Εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Κηφισό

Γράφτηκε από
Εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Κηφισό                                                                                           950x631

Επίβλεψη των εργασιών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της απομάκρυνσης φερτών υλικών στον Κηφισό στο ύψος της Ν. Φιλαδέλφειας, πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Η σχετική δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που υλοποιούνται ανελλιπώς όλη την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο για τον καθαρισμό των ρεμάτων σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής.

Στο σημείο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών, τον κ. Πατούλη συνόδευαν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Α. Καλογερόπουλος και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον παραβρέθηκε και ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας Γ. Τομπούλογλου. 

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής, με βασικό γνώμονα την προστασία της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της ασφάλειας, έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα ομβρίων. Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια υλοποιεί αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου 434 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους και πόρους από το ΠΕΠ “Αττική 2014-2020” ύψους 112,8 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων, οι οποίοι συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί το Παρατηρητήριο Ρεμάτων, μέσω του οποίου γίνεται επίβλεψη και ανασχεδιασμός παρεμβάσεων, ενώ για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, καταρτίστηκε ένα Γενικό Σχέδιο, με ανάλογες δράσεις.

Με αφορμή την επίσκεψη ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Βρισκόμαστε στις παρυφές του Κηφισού, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου γίνεται ένας ευρύτατος καθαρισμός στα πλαίσια της συστηματικής προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των  ρεμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής έχει την ευθύνη καθαρισμού ρεμάτων μήκους 2.000χλμ. Ο καθαρισμός τους  γίνεται οργανωμένα από τις υπηρεσίες μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ για την καλύτερη επίβλεψη και οργάνωση έχουμε συστήσει και παρατηρητήριο καθαρισμού των ρεμάτων». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία ότι η Αττική μπορεί να γίνει Θεσσαλία κάποια στιγμή, εφόσον εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα τύπου Daniel, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι: «Αναμφίβολα αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση, αυτό όμως που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι όλα τα ρέματα μας είναι καθαρά και αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στον Κηφισό. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που υλοποιούνται συνεχίζονται συστηματικά τα έργα που αφορούν στα δίκτυα ομβρίων υδάτων και στις διευθετήσεις ρεμάτων. Προφανώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αττική διαμένουν πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες. Θεωρώ όμως ότι η Αττική μπορεί να αντέξει με την προϋπόθεση βέβαια να συνεχιστούν και να ενισχυθούν όλα αυτά τα έργα που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια και έχουν στόχο τη θωράκισή της».

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *