Αποκατάσταση της πλημμυρικής πεδιάδας του Δούναβη, της μεγαλύτερης περιοχής υγροτόπων στη Σλοβακία

Γράφτηκε από
Αποκατάσταση της πλημμυρικής πεδιάδας του Δούναβη, της μεγαλύτερης περιοχής υγροτόπων στη Σλοβακία Danube Floodplains

Η πρωτοβουλία αυτή έφερε σε επαφή κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες διαχείρισης υδάτων, ΜΚΟ για την προστασία της φύσης και ενώσεις θαλάσσιων σπορ για να διασφαλίσουν τη λήψη αποφάσεων που σέβονται τις αξίες Natura 2000 των πλημμυρικών περιοχών του Δούναβη.

Οι πλημμυρικές πεδιάδες του Δούναβη νότια της Μπρατισλάβας είναι η μεγαλύτερη περιοχή υγροτόπων στη Σλοβακία και μια σημαντική δεξαμενή νερού. Οι υγρότοποι αλληλεπικαλύπτονται με την περιοχή Natura 2000 «Dunajské luhy».  

Αρχικά συνδεδεμένος με την κύρια κοίτη του Δούναβη και τακτικά πλημμυρισμένος, αυτός ο υγρότοπος μεταμορφώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το αρχικό σύστημα των κλάδων του ποταμού που περιπλανιόταν ελεύθερα με χαλίκι και άμμο που μεταφέρονται από το ρεύμα του ποταμού έχει ρυθμιστεί από αναχώματα, ένα τεχνητό κανάλι πλοήγησης και το μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό Gabčíkovo. Ως αποτέλεσμα, το αρχαίο οικοσύστημα υγροτόπων χωρίστηκε από την αρχική κοίτη του Δούναβη και εξαρτάται από μια ανεπαρκώς διαχειριζόμενη τεχνητή παροχή νερού. Αυτό οδήγησε στην υποβάθμιση των υδρόβιων και παρόχθιων οικοτόπων και ειδών και στη σύγκρουση μεταξύ των αρχών ύδρευσης, των χρηστών ποταμών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

Η πρωτοβουλία αυτή, με επικεφαλής την περιβαλλοντική ΜΚΟ BROZ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών για τα Ύδατα, το State Nature Conservancy και την κρατική επιχείρηση κατασκευής διαχείρισης υδάτων, εφάρμοσε με επιτυχία τις προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων που συγκέντρωσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εξεύρεση λύσεων για τη διατήρηση της χρήσης των ποταμών, διασφαλίζοντας παράλληλα τις αξίες του Natura 2000. Αυτές οι προσπάθειες συμφιλίωσης, μαζί με δραστηριότητες αποκατάστασης οικοτόπων και διαχείρισης οικοτόπων, υλοποιήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία από διάφορα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ (κυρίως το έργο LIFE για τις πλημμυρικές περιοχές του Δούναβη).  

Ως αποτέλεσμα των αναφορών, και αργότερα μέσω επικοινωνίας και διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των υδάτων, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του ταμιευτήρα και οι αρμόδιες αρχές συμφώνησαν σε ένα νέο καθεστώς για τα ύδατα που λειτουργεί σωστά όσον αφορά τον προγραμματισμό των πλημμυρών και τον όγκο των υδάτων που απορρίπτονται. Παράλληλα, η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας των ποταμών υλοποιήθηκε με την εκσκαφή καναλιών, την άρση φραγμών, την αντικατάσταση οχετών και τη βυθοκόρηση καναλιών εφοδιασμού για την αποκατάσταση υγροτόπων, μαζί με τη φύτευση ιθαγενών ειδών δέντρων και την απομάκρυνση ξένων και χωροκατακτητικών ειδών. 

Το αποτέλεσμα είναι η επαρκής ύδρευση των υγροτόπων από τους κλάδους των ποταμών (όπου έχει αποκατασταθεί η συνδεσιμότητα) και από τον ταμιευτήρα (ο οποίος τώρα διαχειρίζεται σωστά ώστε να επιτρέπει την απελευθέρωση νερού στην κατάλληλη ποσότητα και στις κατάλληλες περιόδους του έτους), καθώς και η έγκαιρη έναρξη ελεγχόμενων πλημμυρών που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τους φυσικούς κύκλους. Ως αποτέλεσμα, πάνω από 75 εκτάρια υγροτόπων έχουν αποκατασταθεί και 18.500 μέτρα παραποτάμων ποταμών ελεύθερης ροής και 225 μέτρα όχθες ποταμών είναι πλέον διαθέσιμα για την αυτόχθονη πανίδα και χλωρίδα, επιτρέποντας στα πουλιά να φωλιάζουν και στα ψάρια να μεταναστεύουν ελεύθερα και πάλι. 

Εξίσου σημαντική είναι η δημιουργία κοινοπραξίας ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, εταιρειών διαχείρισης υδάτων, ΜΚΟ για την προστασία της φύσης και ενώσεων θαλάσσιων σπορ, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να συνεργάζεται στο μέλλον. Μέχρι σήμερα, η συνεργασία έχει οδηγήσει σε ένα νέο επιχειρησιακό εγχειρίδιο που διασφαλίζει την ενσωμάτωση των ανησυχιών του δικτύου Natura 2000 στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των υδάτων. 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *