Η ΕΕ και η Κίνα συμφωνούν σε περαιτέρω συνεργασία για την κυκλική οικονομία

Γράφτηκε από
Η ΕΕ και η Κίνα συμφωνούν σε περαιτέρω συνεργασία για την κυκλική οικονομία image

Οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο συμφώνησαν σε έναν κοινό χάρτη πορείας για μεγαλύτερη συνεργασία στο ζωτικής σημασίας ζήτημα.

Το νέο σχέδιο στρατηγικής καθορίζει τις δράσεις που θα αναλάβουν τόσο η ΕΕ όσο και η Κίνα για την εφαρμογή του μνημονίου συνεννόησης ΕΕ-Κίνας για την κυκλική οικονομία. Οι ειδικές δράσεις που περιγράφονται στον χάρτη πορείας επικεντρώνονται στα πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά, των αλυσίδων αξίας των μπαταριών και της ανακατασκευής.

Ο χάρτης πορείας θα εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και θα επανεξεταστεί κατά τον επόμενο διάλογο υψηλού επιπέδου για την κυκλική οικονομία, όπου θα συμφωνηθούν προτεραιότητες και πιθανές νέες δραστηριότητες που θα συμπεριληφθούν στον χάρτη πορείας.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, δήλωσε:

«Η μετάβαση στην κυκλική οικονομία αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί σημαντικές αλλαγές σε όλες τις χώρες του κόσμου. Με αυτόν τον χάρτη πορείας συνεχίζουμε την εποικοδομητική συνεργασία μας με την Κίνα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για πιο βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση.

«Η στενότερη και συνεχής συνεργασία με την Κίνα είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη όχι μόνο της κυκλικής οικονομίας μας, αλλά και άλλων κοινών περιβαλλοντικών φιλοδοξιών.»

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Κυκλική Οικονομία, η Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος, Florika Fink-Hooijer, συναντήθηκε με τον Zhao Chenxin, αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, για να συζητήσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο γενικός διευθυντής Fink-Hooijer και ο αντιπρόεδρος Zhao κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον χάρτη πορείας.

Το πρώτο εργαστήριο σχετικά με τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία για τα πλαστικά στην ΕΕ και την Κίνα έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024. Το εργαστήριο θα αποτελέσει ευκαιρία για λεπτομερέστερη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την προσέγγιση του κύκλου ζωής στην κυκλική οικονομία, την Κίνα και τα μέτρα της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα πλαστικά βιολογικής προέλευσης, τα βιοαποδομήσιμα και τα λιπασματοποιήσιμα πλαστικά.

Κατά τη διάρκεια του 2024 θα ακολουθήσουν εργαστήρια σχετικά με τις αξιακές αλυσίδες των μπαταριών και την ανακατασκευή.

Ιστορικό

Στο πλαίσιο της τριπλής πλανητικής κρίσης της απώλειας βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, η Κίνα και η ΕΕ έχουν αμοιβαίο συμφέρον και σημαντικό ρόλο στην προώθηση εναλλακτικών οδών ανάπτυξης και ευημερίας που δεν συμβάλλουν στην εξάντληση του περιβάλλοντός μας.

Η κυκλική οικονομία αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό της προσπάθειας της ΕΕ να επιτύχει μια οικονομία μηδενικών ανθρακούχων εκπομπών έως το 2050 και είναι καίριας σημασίας για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας και την επίτευξη μηδενικής ρύπανσης. Η Κίνα έχει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για μια πιο κυκλική οικονομία και έχει αναπτύξει ειδική νομοθεσία για τη στήριξη της μετάβασής της.

Η δέσμευση για τη συνεργασία αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τον πρώτο πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου για την κυκλική οικονομία, υπό την προεδρία του επιτρόπου Virginijus Sinkevičius και του αντιπροέδρου Chenxin. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν το μνημόνιο συνεννόησης για πέντε έτη και να αναπτύξουν από κοινού έναν χάρτη πορείας για την κυκλική οικονομία που θα στηρίζει την εφαρμογή του.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *