Έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γράφτηκε από
Έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την έναρξη της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. σηματοδότησε η Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Βαλλωνίας, Ναμούρ, το διάστημα 14 με 15 Ιανουαρίου 2024. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου, σχολιάζοντας τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας,  χαιρέτισε την ανάδειξη του φακέλου της μετανάστευσης ως κορυφαίας προτεραιότητας της βελγικής προεδρίας, ενώ ενόψει και του Έκτακτου Συμβουλίου του Φεβρουαρίου, κατά το οποίο θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει επαρκή χρηματοδότηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, παράλληλα με την ενίσχυση της χρηματοδότησης για την ετοιμότητα και την πρόληψη  των φυσικών καταστροφών.

Κατά τη δεύτερη ενότητα αναφορικά με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Προεδρίας για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, την προώθηση της δίκαιης εργασιακής κινητικότητας, τη διαχείριση της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε βιώσιμη κοινωνική προστασία. Πρότεινε δε τη δημιουργία ομάδων εργασίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα αποτελούνται από τα όργανα κοινωνικής οικονομίας των κρατών μελών, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την επεξεργασία σχετικών θέσεων.

Ως προς το θέμα της διεύρυνσης, ο κ. Χατζηβασιλείου επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας στην πορεία των υποψήφιων  προς ένταξη κρατών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι γεωπολιτικές προτεραιότητες δεν θα πρέπει να αποτελούν λόγο για παρέκκλιση από  την αρχή των ιδίων επιδόσεων και την αρχή της αναστρεψιμότητας, οι οποίες και είναι αυστηρά καθορισμένες. Ανεέφερε, επίσης, ότι η διεύρυνση θα πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση του συνολικού ποσού του προϋπολογισμού, καθώς μια απλή ανακατανομή κονδυλίων του προϋπολογισμού δεν θα επαρκούσε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου υπενθύμισε ότι η μετάβαση σε λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία για αποφάσεις στον τομέα της ΚΕΠΠΑ/ΚΠΑΑ, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων διεύρυνσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε  υπονόμευση της ενότητας μεταξύ των κρατών μελών και, ως εκ τούτου, της ικανότητας της Ένωσης να λειτουργεί ως συνεκτικός, ισχυρός και αξιόπιστος παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή.

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *