Φθιώτιδα: Ανάπλαση του ιστορικού μνημείου «Πέντε Αδέρφια» στην Κεντρική Πλατεία Κομποτάδων

Γράφτηκε από
Φθιώτιδα: Ανάπλαση του ιστορικού μνημείου «Πέντε Αδέρφια» στην Κεντρική Πλατεία Κομποτάδων                                                      950x612

Η «αναβίωση» εκ των ιστορικότερων στιγμών της Ελληνικής Επανάστασης και ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους τρεις ήρωες οπλαρχηγούς – αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, τον Διάκο, τον Δυοβουνιώτη και τον Πανουργιά που έκαναν συμβούλιο στην πλατεία του χωριού και αποφάσισαν την αντιμετώπιση των Τούρκων στην Αλαμάνα, «αποτυπώθηκαν» με εντυπωσιακό τρόπο το βράδυ της Δευτέρας στην Κεντρική Πλατεία Κομποτάδων, με την τελετή αποκάλυψης της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του ιστορικού μνημείου «Πέντε Αδέρφια». Μια ιστορική παρακαταθήκη και ένα ηχηρό μήνυμα του συμβολισμού της θυσίας των τριών οπλαρχηγών αλλά και όλου του ένδοξου Ελληνικού Γένους με ανεξίτηλη σφραγίδα της αυταπάρνησης για μια ελεύθερη Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κομποτάδων σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Λαμιέων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ομιλίες από το Πρόεδρο του Συλλόγου Ανδρέα Λάππα και τον εκπαιδευτικό Θανάση Σιούτα και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας ενημερωτικού χαρακτήρα.

Το παρών έδωσαν ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος που απηύθυναν χαιρετισμό, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Φώσκολος, Κώστας Ξεφλούδας, Κώστας Μουστάκας, Κώστας Αναστασίου, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τον Πολιτισμό Μόρφω Ρουποτιά-Σκαμαγκούλη, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή Αργύρη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομποτάδων Χρήστος Τζήμας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κομποτάδων Ανδρέας Λάππας, όμοροι πολιτιστικοί σύλλογοι, λοιποί αυτοδιοικητικοί και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος τόνισε χαρακτηριστικά:

«…Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τον Δήμο Λαμιέων στο σύνολό του, όταν υλοποιούνται έργα, τα οποία, όχι μόνο αναδεικνύουν μια περιοχή, αλλά εξυψώνουν ιστορικά τον τόπο μας και, κυρίως, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Εξάλλου, ο πολιτισμός αυτό επιβάλλει και έτσι ερμηνεύεται: έργα, εκδηλώσεις και υποδομές, που εξυψώνουν τον τόπο αλλά λειτουργούν προς όφελος της καθημερινότητας των κατοίκων του τόπου αυτού.

Κι εδώ λοιπόν, απόψε, συναντηθήκαμε όχι για να υπερηφανευτούμε για ένα έργο που όφειλε να υλοποιηθεί, αλλά για να τιμήσουμε μέσω της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του ιστορικού μνημείου “Πέντε αδέρφια”, έναν χώρο που γράφτηκε στις σελίδες της Ιστορίας μας και έμεινε στις καρδιές μας ως τοπόσημο συνεργασίας.

Εδώ όπου, στις 20 Απριλίου 1821, έγινε η σύσκεψη των οπλαρχηγών Διάκου, Πανουργιά και Δυοβουνιώτη, για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ που κατέβαιναν στην Πελοπόννησο.

Εδώ, όπου ο χρόνος ιστορικά έχει σταματήσει, φανερώνοντας σε όλους μας – κατοίκους και επισκέπτες- τη δύναμη της συνεργασίας και θυμίζοντας πως οι μεγάλοι στόχοι επιτυγχάνονται όταν όλοι ενώνονται για τον κοινό, καλό σκοπό.

Έτσι και σήμερα, οφείλω να συγχαρώ τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κομποτάδων, για την πρωτοβουλία του, την Κοινότητα Κομποτάδων και, φυσικά, όλους όσοι ζουν και αγαπούν τις Κομποτάδες, καθώς με την έμπρακτη συνδρομή όλων και την αγαστή συνεργασία που είχαμε, καταφέραμε να παραδώσουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο κοινωνικής συναναστροφής, ο οποίος θα συνδράμει στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Το πιο σημαντικό, όμως, έναν χώρο που θα συνεχίσει να στέκει αγέρωχος στο διάβα του χρόνου, θυμίζοντας στις μελλοντικές γενιές «το σημείο συνάντησης» για το καλό του τόπου μας.

Με αυτές τις σκέψεις παρίσταμαι κι εγώ στην όμορφη εκδήλωση που διοργανώσατε.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση εμβληματικών και οραματικών έργων που θα πάνε τον τόπο μας ακόμα πιο ψηλά.….». 

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *