Μερικές «καθαρές» αλήθειες για τα σκουπίδια στη Λαμία

Γράφτηκε από
Μερικές «καθαρές» αλήθειες για τα σκουπίδια στη Λαμία 8509 950x713

Αγαπητέ μου φίλε, έχω γίνει κουραστικός -το καταλαβαίνω- να υπερασπίζομαι και να υποστηρίζω τα αυτονόητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Λαμίας. Έκαστος εφ’ ώ ετάχθη, όμως. Και δεν μπορώ να μην μιλήσω για την σκοπιμότητα της υπονόμευσης της διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Οι εκλογές έρχονται -λίγες μέρες έμειναν- και παραμένει ζητούμενο να ακούσουμε προγράμματα και δεσμεύσεις και όχι κοκορομαχίες και λαϊκίστικες κορώνες. Όσοι δε άσκησαν διοίκηση τα τελευταία χρόνια, από οποιοδήποτε πόστο, έχουν δώσει εξετάσεις και δείγματα γραφής. Τα αποτελέσματα της παρουσίας τους στη διοίκηση είναι ορατά, για όσους δεν έχουν παρωπίδες.

Η αλήθεια είναι καθαρή όπως, ότι:

– Καθαριότητα για τον Δήμο και την πόλη δεν σημαίνει να είναι καθαρή η Πλατεία Ελευθερίας και η Ρήγα Φεραίου.

– Οι μικρές παράνομες χωματερές και τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων παραμένουν και είναι εδώ.

– Ο ΧΑΔΑ/ΧΥΤΑ παραμένει μια οικολογική βόμβα. Το μόνο που κάνουν σήμερα είναι να σκεπάζουν με χώμα -αν τα σκεπάζουν- τα σκουπίδια∙ τα δε στραγγίσματα διαχέονται ανεξέλεγκτα. Η κατάσταση αντικειμενικά χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.

– Κανένα μέτρο για τα οργανικά, έστω κάδους για οικιακή κομποστοποίηση… Τα τέσσερα κοντέινερ της κομποστοποίησης, πληρωμένα αδρά, σαπίζουν καταλαμβάνοντας και πολύτιμους υπαίθριους χώρους.

– Οι κλαδοθρυμματιστές σκουριάζουν στο Φυτώριο και οι νέοι, που είχαν κάποτε υποσχεθεί, μαζί με τα φορτηγά, ακόμα έρχονται. Να θυμηθούμε πως ο ΦΟΔΣΑ εξάγγειλε από τα μέσα του 2017 την προμήθεια 10 φορτηγών αυτοκινήτων, 10 ρυμουλκούμενων κλαδοθρυμματιστών καθώς και 7 φορτηγών με γερανό.

– Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ)… άμα δεν βρέξει και άμα δεν χιονίσει, που λένε… Να θυμίσουμε ότι εξαγγέλθηκε πανηγυρικά την 1/12/2017 και αυτά τα περί εξασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης για την κατασκευή της αποδείχτηκαν «έπεα πτερόεντα» και λόγια να λέμε… Όλες σχεδόν οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων γίνονται με ΣΔΙΤ, με δεδομένο ότι για την κοινοτική χρηματοδότησή τους ήδη από το 2017 η Κομισιόν προειδοποιούσε πως ο όρος της Διαλογής στην Πηγή και της χωριστής διαλογής απορριμμάτων λειτουργεί ως αιρεσιμότητα.

– Και αυτή η δημοτική αρχή δεν κατάφερε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, όχι να κατασκευάσει, αλλά ούτε καν να χωροθετήσει τα Πράσινα Σημεία.

Και ο χρόνος -η ζωή- το σπουδαιότερο, περνάει αμείλικτος. Ήμουνα νιος και γέρασα. Οι πενταετίες περνάνε και οι στόχοι διαρκώς απομακρύνονται. Είναι ολοφάνερο ότι η σημερινή δημοτική αρχή, όπως και οι προηγούμενες, δεν «καιγόταν» για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Τα σκουπίδια είναι μόνο μπελάς γι’ αυτούς, γι’ αυτό έκαναν και κάνουν το ελάχιστο δυνατό. Μόνο αποκομιδή κάνουν και αυτή την έχουν δώσει σε ιδιώτες, υπονομεύοντας την Διαλογή στην Πηγή για να εμφανιστεί ως μη εφαρμόσιμη. Να οδηγηθούν έτσι τα πράγματα αναγκαστικά στη μοναδική αποτελεσματική λύση, κατά την άποψή τους, την ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και την καύση.

Λαμία, 26/9/2023

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Πηγή: http://www.e-ecology.gr

Κατηγορίες άρθρου:
Διάφορα · Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *