Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας»

Γράφτηκε από
Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας»

Ο βουλευτής Φθιώτιδας, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο θέμα για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, είπε:

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας». Εισάγει στο εθνικό δικαστικό σύστημα βέλτιστες πρακτικές για τη στελέχωση των δικαστηρίων που εφαρμόζονται σε προηγμένα δικαστικά συστήματα. Παράλληλα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και του νομικού κόσμου της χώρας.

Η Δικαστική Αστυνομία ιδρύεται ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο, όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό. Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνονται  η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

Στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού-επιστημονικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστημονικών-τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων υποθέσεων που εκκρεμούν ή που ζητείται η διενέργεια αυτού του είδους της δραστηριότητας, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων και δικογράφων στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Με τη δημιουργία του πολιτικού-επιστημονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει και εμπράκτως αποδεικνύουμε για μια ακόμη φορά, στηρίζουμε και ενισχύουμε την ελληνική Δικαιοσύνη, έναν πυλώνα της ποιότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Δικαιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *