Απάντηση Ι. Μπούγα σε Επίκαιρη Ερώτηση

Γράφτηκε από
Απάντηση Ι. Μπούγα σε Επίκαιρη Ερώτηση                16 12 22 950x523

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, απάντησε σήμερα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτoύ της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κας. Μιλένας Αποστολάκη με θέμα «Σύνθεση της ομάδας εργασίας για την επεξεργασία των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Ο κ. Μπούγας, απαντώντας στην ερώτηση, τόνισε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης-Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», συντάχθηκε υπό συστηματική και επίπονη εργασία πέντε μηνών, από τους Δικαστές και Εισαγγελείς που έχουν αποσπαστεί με Προεδρικό Διάταγμα και υπηρετούν στην Ειδική Νομική Υπηρεσία (ΕΝΥ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τις βασικές κατευθύνσεις και υπό τη διαρκή παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Αναλυτικότερα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι βασικοί άξονες των ρυθμίσεών του, είναι η πραγματική έκτιση μέρους των ποινών για σοβαρά πλημμελήματα, που μέχρι σήμερα μένουν ατιμώρητα, καταπολεμώντας έτσι ένα διάχυτο αίσθημα ατιμωρησίας για τη μεσαίας έντασης εγκληματικότητα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, η ταχύτερη απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας.

Αναφερόμενος δε στους δικαστικούς λειτουργούς της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ότι έχουν επιλεγεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με κριτήρια την υψηλή επιστημονική κατάρτιση,
τη μεγάλη εμπειρία στην εφαρμογή του δικαίου, την υπηρεσιακή επάρκεια αλλά και την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία στην άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου ενώ το νομοπαρασκευαστικό έργο εμπίπτει πλήρως στα καθήκοντά τους σύμφωνα με τον Ν.2331/1995, το Προεδρικό Διάταγμα 6/2021 και τον Ν.4938/2022.

Ο κ. Μπούγας, απαντώντας ευθέως και πλήρως στην ερώτηση, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι ίδιοι δικαστές συμμετείχαν και συμμετέχουν φανερά, με τη θεσμική τους ιδιότητα, σε όλες τις συναντήσεις και στον διάλογο που μέχρι σήμερα είναι ζωντανός με την νομική κοινότητα, επιφέρουν στο σχέδιο νόμου τις αλλαγές που δεχόμαστε και ενσωματώσαμε ήδη στο σχέδιο βελτιώνοντάς το. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, για πρώτη φορά, το σχέδιο νόμου βρίσκεται και θα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση και επεξεργασία μέχρι την ψήφισή του από την εθνική αντιπροσωπεία».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ολοκληρώνοντας την απάντησή του, τόνισε ότι ακολουθήθηκαν πλήρως οι κανόνες καλής νομοθέτησης σύμφωνα με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τη σύνταξη του Νομοσχεδίου του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας.

Κατηγορίες άρθρου:
Δικαιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *