Αποκατάσταση της συνδεσιμότητας στον ποταμό Salantas στη Λιθουανία

Γράφτηκε από
Αποκατάσταση της συνδεσιμότητας στον ποταμό Salantas στη Λιθουανία 269891431 278529040972152 9101561057733829846 n

Με την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας και τη βελτίωση των συνθηκών των οικοτόπων στον ποταμό Salantas, η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε στην επιστροφή αρκετών ειδών ιχθύων και ασπόνδυλων σε σημαντικό τόπο Natura 2000.

Μέχρι πρόσφατα, το φράγμα Salantas εμπόδιζε την ανάντη μετανάστευση σολομού και άλλων μεταναστευτικών ψαριών στον ποταμό Salantas και τους παραποτάμους του. Η λεκάνη απορροής του ποταμού Salantas φιλοξενεί επίσης πολλά άλλα προστατευόμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων των μυδιών ποταμών με παχύ κέλυφος, των ευρωπαϊκών ταυροκεφαλών, των ενυδρίδων και των αλκυόνων. 

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Προστατευόμενων Περιοχών της Zemaitija, αποσκοπούσε στην αποκατάσταση περισσότερων φυσικών οικοτόπων και συνθηκών ροής υδάτων στην περιοχή Natura 2000 «Salanto ir Blendžiavos upės», η οποία καλύπτει τον ποταμό Salantas.  

Η μεγαλύτερη ενέργειά του συνίστατο στην απομάκρυνση ενός φράγματος που θα επέτρεπε την ελεύθερη μετανάστευση ειδών ιχθύων προς τα ανάντη. Πρόσθετες δραστηριότητες αποκατάστασης περιλάμβαναν την απομάκρυνση χωροκατακτητικών ειδών και τη φύτευση αυτοχθόνων ειδών. Δημιουργήθηκαν τεχνητοί τόποι ωοτοκίας για τα ψάρια και δημιουργήθηκε μια μικρή περιοχή υγροτόπων, η οποία έχει γίνει επίσης δημοφιλής ως χώρος αναψυχής για την τοπική κοινότητα. Επιπλέον, ένα τμήμα του ποταμού κάτω από το φράγμα καθαρίστηκε από λεπτό ίζημα πυθμένα και επανεισήχθησαν αυτοφυή φυτά νερού.  

Η απομάκρυνση του φράγματος εξασφάλισε με βιώσιμο τρόπο τη συνδεσιμότητα του ποταμού Salantas: είναι πλέον ανοικτή για μεταναστευτικά ψάρια σε μήκος 46 χλμ. ανάντη και 234 χλμ. κατάντη της Βαλτικής Θάλασσας. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας και της συνδεσιμότητας του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής Natura 2000 «Salanto ir Blendžiavos upės», καθώς και άλλων περιοχών Natura 2000 στην περιοχή.  

Το έργο είχε επίσης πολύ θετικές επιπτώσεις στην ποτάμια και παρόχθια (παραποτάμια) βιοποικιλότητα, όπως καταδεικνύεται από την ανάκαμψη του τοπικού πληθυσμού της λάμπρενας και την επανεμφάνιση μιας σπάνιας λιβελλούλας.   

Στη Λιθουανία, έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος 17 επιπλέον έργα απομάκρυνσης φραγμάτων, με στόχο παρόμοια θετικά αποτελέσματα. 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *