Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Δωρίδος

Γράφτηκε από
Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Δωρίδος agogos eratinis

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου: «Καθαρισμοί, άρση προσχώσεων και εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας ρεμάτων περιοχής Δ.Ε. Τολοφώνας & Δ.Ε. Λιδωρικίου Δήμου Δωρίδος».
 
Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε και δημοπράτησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, θα εκτελεστούν οι ακόλουθες εργασίες:

  • Στην περιοχή της Ερατεινής θα γίνουν εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, από φερτά υλικά, απορρίμματα κλπ. και μόρφωσης της κλίσης των πρανών για την ομαλή απορροή των υδάτων. Επισημαίνεται, ότι τα ρέματα απορρέουν σε υφιστάμενα τεχνικά της Επαρχιακής οδού Ερατεινής – Αναθέματος, που λόγω μικρών διατομών δεν επαρκούν. Προβλέπεται η καθαίρεση τους και η κατασκευή νέων τεχνικών έργων.
  • Στην περιοχή Πανόρμου θα γίνουν εργασίες καθαρισμού και συλλογής υδάτων σε υφιστάμενο τεχνικό και σε τάφρο της Εθνικής οδού, όπως επίσης και εργασίες καθαρισμού ρεμάτων της περιοχής.
  • Στην περιοχή της Τολοφώνας, θα διαμορφωθεί τριγωνική τάφρος, ώστε να οδηγηθούν ύδατα από καμένες περιοχές μακριά από τον υφιστάμενο οικισμό.
  • Προβλέπεται επίσης η κατασκευή αναχωμάτων για τη διοχέτευση υδάτων στα υφιστάμενα ρέματα κλπ.

Εκτός αυτών, προβλέπονται εργασίες:

  • Κατασκευής αντιπυρικών ζωνών παραπλεύρως των Εθνικών και Επαρχιακών οδών.
  • Βελτίωσης ή και ανακατασκευής τεχνικών έργων, που διοχετεύουν επιφανειακά ύδατα σε περιοχές του Δήμου Δωρίδος.
  • Αποκατάστασης της ολισθηρότητας της Ν.Ε.Ο. στην περιοχή της Ερατεινής, που λόγω των πυρκαγιών υπέστη επιφανειακές βλάβες.
  • Τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας σε περιοχές, από όπου διέρχονται χείμαρροι ή ρέματα για την προστασία των διερχόμενων οδηγών.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης  Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Παρεμβαίνουμε σε περιοχές του Δήμου Δωρίδος που επλήγησαν από πυρκαγιές κατά το παρελθόν για να υλοποιήσουμε όλα εκείνα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Μετά τις αρχικές εργασίες, προχωρούμε τώρα σε ένα συνολικό έργο αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ.

»Προβλέπεται μεταξύ άλλων να εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και απομάκρυνσης όλων των φερτών υλικών. Παράλληλα θα αποκατασταθούν τα τεχνικά έργα ή θα κατασκευαστούν νέα για την περισυλλογή όμβριων υδάτων και τη διοχέτευσή τους μακριά από οικισμούς και το εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σταθερός μας στόχος είναι η θωράκιση του τόπου μας, με ένα επίπεδο ασφάλειας που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και τις συνέπειες από τα φυσικά φαινόμενα της εποχής μας».

Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Δωρίδος erateini
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *