Συμμετοχή Ιωάννη Μπούγα στην εκδήλωση “Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους”

Γράφτηκε από
Συμμετοχή Ιωάννη Μπούγα στην εκδήλωση “Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους” 20240403 DSA 0013 3 950x633

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος διοργάνωσε στις 3 Απριλίου 2024 εκδήλωση με θέμα “Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους – Πρακτικά και Νομικά Ζητήματα από την εφαρμογή του νόμου 5095/2024”, με σκοπό την ενημέρωση των δικηγόρων σχετικά με τις διατάξεις του νέου Νόμου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Βερβεσός, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Σπυρίδων Τσαντίνης και Σύμβουλος ΔΣΑ, καθώς και ο Δικηγόρος Αθηνών, κ. Φώτιος Γιαννούλας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Φινοκαλιώτης και η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα Μαργαρίτα Στενιώτη. Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά πάνω από δύο χιλιάδες δικηγόροι, συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Ηλίας Κλάππας.

Κατά την εκδήλωση, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «ο συγκεκριμένος νόμος είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της συνέπειας του Υπουργείου στην τήρηση των δεσμεύσεων, ενώ αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της Πολιτείας στους δικηγόρους».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπούγας «οι σχέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τους Δικηγόρους, στηρίζονται στον ειλικρινή διάλογο και στην καλόπιστη συνεργασία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στην ιδιότητα των Δικηγόρων ως Συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιότητα που προσδίδει κύρος και σεβασμό, αλλά ταυτόχρονα ενέχει καθήκοντα και υποχρεώσεις. Είναι έννοια ευθύνης, η οποία εκτείνεται έως την άσκηση οιονεί δικαιοδοτικού έργου. Αυτή η αντίληψη διατρέχει τον νόμο 5095/2024».

Ειδικότερα, οι διαδικασίες που θα διενεργούν οι Δικηγόροι, κατόπιν κατάλληλης επιμόρφωσης από τους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους, είναι οι ακόλουθες:

  • έκδοση κληρονομητηρίων,
  • εγγραφή και εξάλειψη συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης,
  • αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας,
  • έκδοση ενόρκων βεβαιώσεων και
  • διενέργεια προελέγχου από Δικηγόρους για την εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού σωματείου.

Ενδεικτικά για τις εν λόγω διαδικασίες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, για τα έτη 2022 και 2023, ο αριθμός των δικογράφων ανήλθε σε 46.193 και 41.607, αντιστοίχως.

Όπως τόνισε ο κ. Μπούγας , οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται στο μεταίχμιο της διοικητικής λειτουργίας και της δικαιοδοτικής λειτουργίας, ενώ οι πράξεις που εκδίδει ο δικηγόρος δύναται να ελεχθούν δικαστικά μετά από άσκηση ανακοπής. Δεν έχουν, επομένως, αποδεικτική και νομική δυσχέρεια ενώ δεν απαιτούν την αυθεντική διάγνωση του Δικαστή.

Με τις νέες διατάξεις, οι Έλληνες Δικαστές θα αποφορτιστούν άμεσα από χιλιάδες υποθέσεις και επομένως, θα έχουν περισσότερο χρόνο, ώστε να μελετούν και διεκπεραιώνουν περισσότερες δικογραφίες και να εκδίδουν ταχύτερα τις αποφάσεις τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της απονομής της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας, χωρίς, ωστόσο, να τίθεται σε κίνδυνο το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας των πολιτών.

Η θετική ανταπόκριση των δικηγόρων στον νόμο, επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις συνεργασίας του δικηγορικού σώματος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία συνεχίζεται και για τη θεσμοθέτηση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας, τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Κώδικα Δικηγόρων και των άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συμμετοχή Ιωάννη Μπούγα στην εκδήλωση “Μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους” 20240403 DSA 0007
Κατηγορίες άρθρου:
Δικαιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *