283-370 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής για 4 νέα έργα

Γράφτηκε από
283-370 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής για 4 νέα έργα                                      950x682

Εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη οι Προτάσεις Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) των Χωρικών Αρχών του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

Το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, για τη νέα περίοδο, και για τις 4 νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), ανέρχεται στο ποσό των 283 εκ. ευρώ, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα υπερδέσμευσης από πλευράς τους σε ποσοστό 30% και συνεπώς το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, δύναται να ανέλθει στα περίπου 370 εκ. ευρώ.

Οι νέες στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης των τεσσάρων ΟΧΕ,  εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον Δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη, τον Δήμαρχο Περιστερίου και Πρόεδρο του ΑΣΔΑ Α. Παχατουρίδη, τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δ. Κάρναβο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων Α. Τσιατσιάμη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων.

Οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την εκ νέου στήριξη των Δήμων με σημαντικούς πόρους από το ΠΕΠ Αττική 2021-2027, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν σε έργα και δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για τις πόλεις τους. Όπως ανέφεραν, οι ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους, παραμένει ένα «αγκάθι» στην προσπάθειά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των διατιθέμενων πόρων, ωστόσο επικαλούμενοι την εμπειρία και την τεχνογνωσία από την προηγούμενη περίοδο, εξέφρασαν την αισιοδοξία πως στη νέα περίοδο τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Παράλληλα εκτός από τον Περιφερειάρχη ευχαρίστησαν και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι όλη την προηγούμενη περίοδο, στάθηκε στο πλευρό τους με ευελιξία και μεγάλη διάθεση στήριξης, προκειμένου να δρομολογείται ομαλά η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.  

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους Δημάρχους κυρίους Μώραλη, Μπακογιάννη, Παχατουρίδη και Κάρναβο για την εποικοδομητική συνεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με το σημαντικό ποσό των 283 εκ. ευρώ που διατίθεται στις 4 ΟΧΕ, η νέα περίοδος προδιαγράφεται ακόμα πιο δυναμική με περισσότερα έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων.

«Μαζί με όλα αυτά τα οποία έγιναν από  μέρους μας τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δήμαρχοι κύριοι Μώραλης Μπακογιάννης, Παχατουρίδης και Κάρναβος, καταφέραμε να επιτύχουμε μία σημαντική απορρόφηση την προηγούμενη διοικητική περίοδο και τώρα πιο αισιόδοξοι και πιο έμπειροι, θα μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες απορροφήσεις. Οι πόροι και η διάθεση στήριξης υπάρχουν, οπότε είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα πιο καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια συμφώνησε με τις επισημάνσεις των Δημάρχων πως η έλλειψη προσωπικού στους Δήμους δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση των πόρων, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως με τη νέα χρονιά η κατάσταση θα εξισορροπηθεί.

«Εμείς ως Περιφέρεια καταφέραμε, σε συνεργασία με τη Διαχειριστική μας Αρχή την οποία ευχαριστώ θερμά, να δουλέψουμε με  σχέδιο  και μεθοδικότητα με αποτέλεσμα η Αττική να είναι μία Περιφέρεια, πρώτη σε απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων, γεγονός που συνέβαλλε καθοριστικά στην υλοποίηση εμβληματικών έργων σε όλη την Αττική, που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες» σημείωσε κλείνοντας.

Οι 4 αποφάσεις έγκρισης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια

• Απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Χωρικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων – ΕΑΤΑ Α.Ε. ΟΤΑ, με τίτλο «Αθήνα 2030» η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και το Ε.Κ.Τ.+ (ΑΔΑ: ΨΦΠΧ7Λ7-ΧΔΟ)
• Απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Χωρικής Αρχής του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, με τίτλο «Η Μουσική και η Ιστορία των Δρόμων», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και το Ε.Κ.Τ.+ (ΑΔΑ: Ψ6Ν77Λ7-ΔΟ5)
• Απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Χωρικής Αρχής του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), με τίτλο «Διαδημοτική Εταιρική Σχέση για την Ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας με αξιοποίηση της ΟΧΕ/ΒΑΑ» η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και το Ε.Κ.Τ.+ (ΑΔΑ: 6ΨΘΒ7Λ7-Φ9Α)
• Απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Χωρικής Αρχής Δήμου Πειραιά-ΚΟ.Δ.Ε.Π-Ο.Π.Α.Ν, με τίτλο «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ/ΒΑΑ) Πειραιά», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α. και το Ε.Κ.Τ.+ (ΑΔΑ: ΨΘΡ57Λ7-7ΡΤ)

Κατηγορίες άρθρου:
Ανάπτυξη · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *