Πρώτα αποτελέσματα από την παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων της καστανιάς του Πάρνωνα

Γράφτηκε από
Πρώτα αποτελέσματα από την παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων της καστανιάς του Πάρνωνα Pammene fasciana 950x450

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό την παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων της καστανιάς για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αρκαδίας με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί τα εξής:

“Εχουν εγκατασταθεί φερομονικές παγίδες και βρίσκεται σε εξέλιξη η παρακολούθηση του πληθυσμού των εντόμων σε αντιπροσωπευτικές ζώνες των καστανεώνων του Πάρνωνα.

Οι πρώτες συλλήψεις στις παγίδες δείχνουν υψηλούς πληθυσμούς του εντόμου Pammene fasciana γνωστό και ως «πρώιμη καρπόκαψα ή σκώρος των καστάνων» στις Κοινότητες των Δολιανών, Μεσορράχης και Καστάνιτσας.

Πρόκειται για μια μικρή πεταλούδα που εναποθέτει τα αυγά της στα νεαρά αχαίνια (καβούκια ή κύπελλα). Η προνύμφη κατατρώγει τα νεαρά κάστανα και κατόπιν τα καβούκια πέφτουν πρόωρα, οπότε και τα συναντούμε στο έδαφος κάτω από την κόμη των δένδρων. Το έντομο αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια καρπών κυρίως όμως όταν η παραγωγή είναι μειωμένη.

Στις παραπάνω λοιπόν περιοχές και εάν δεν έχει ήδη γίνει επέμβαση με εντομοκτόνο το προηγούμενο διάστημα, συνιστάται άμεσα ψεκασμός και κυρίως σε καστανιές με μειωμένη καρπόδεση. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνει με επιμέλεια και με εντομοκτόνο εγκεκριμένο για την καλλιέργεια της καστανιάς και σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας”.

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *