Υπερψήφιση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη στελέχωση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας

Γράφτηκε από
Υπερψήφιση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη στελέχωση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας            17 950x634

Υπερψηφίστηκε, επί της αρχής και στο σύνολό του το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης “Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας-Τροποποιήσεις Ν. 4963/2022, άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και λοιπές επείγουσες διατάξεις”.

Βάσει του ήδη ψηφισθέντος Νόμου συστήνονται απευθείας οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Δικαστικής Αστυνομίας στις Εισαγγελίες Εφετών και τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών, με συνολικά 800 οργανικές θέσεις , δηλαδή 50 επιπλέον θέσεις από αυτές που αρχικά είχαν διατεθεί-170 οργανικές θέσεις στον πολιτικό τομέα και 630 οργανικές θέσεις στον αστυνομικό τομέα.

Επιπλέον, με την αύξηση των οργανικών θέσεων του προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και στη Γενική Επιτροπεία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας, κατανέμονται 3 οργανικές θέσεις της υπηρεσίας του Αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας ως εξής: 1 του κλάδου ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας και 2 του Κλάδου ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού από τις ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και ατόμων με αναπηρία.

Η στελέχωση του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας πραγματοποιείται μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ για την πρόσληψη του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθιερώνεται σύστημα μοριοδότησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Ως κατώτατο όριο ηλικίας ορίζεται το 19ο έτος και ως ανώτατο όριο ηλικίας, για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα, ορίζεται το 35ο έτος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, στην κατηγορία ΔΕ του αστυνομικού τομέα, όπου προβλέπονται 525 οργανικές θέσεις, ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται πτυχίο, δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος της ειδικότητας «Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφάλειας» ή «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών», όπως αναλυτικότερα ορίζεται. Σημειώνεται ότι με την άμεση στελέχωση του αστυνομικού τομέα θα επιτευχθεί και η σταδιακή αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να απασχοληθεί με αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης έγινε επίκληση λόγων ισότητας και διάκρισης εις βάρος των γυναικών, με αφορμή το προβλεπόμενο σύστημα πρόσθετης μοριοδότησης των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ), επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), καθώς και όσων έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία στην προεδρική φρουρά, στις ειδικές δυνάμεις ή ως έφεδροι αξιωματικοί.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, επιχειρηματολογώντας υπέρ του προβλεπόμενου συστήματος, αναφέρθηκε στις υπ’ αριθ. 218/2012 και 2455/2015 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και 1016/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η πρόσθετη μοριοδότηση δικαιολογείται απολύτως για λόγους αντικειμενικούς που ανάγονται στη δημόσια ασφάλεια. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν αποκτήσει δεξιότητες, εμπειρία αλλά και ψυχικά εφόδια, τα οποία είναι ωφέλιμα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται επιπρόσθετο κίνητρο στους νέους να υπηρετήσουν στις ειδικές δυνάμεις ή ως έφεδροι αξιωματικοί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης δεδομένου ότι η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική μόνο για τους άνδρες, λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην επιβάρυνσή τους από τη στρατιωτική θητεία.

Η έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης του προσωπικού του σώματος, η οποία τελεί υπό την έγκριση και εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες και πάντως εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Η στελέχωση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, αν και αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα του συνόλου του νομικού κόσμου, αποτελεί πραγματική τομή, καθώς αποκλειστικό σκοπό έχει την υποβοήθηση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστηρίων.

Κατηγορίες άρθρου:
Δικαιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *