Στέφανος Σταμέλλος: Να αδιαφορήσουμε για την πληθώρα των αιτήσεων ΜΥΗΕ στον Γοργοπόταμο;

Γράφτηκε από
Στέφανος Σταμέλλος: Να αδιαφορήσουμε για την πληθώρα των αιτήσεων ΜΥΗΕ στον Γοργοπόταμο; 421 950x553

Αναμφισβήτητα ο Γοργοπόταμος αποτελεί για την Λαμία ένα σημαντικό συγκριτικό της πλεονέκτημα, δώρο της φύσης, όπως είναι τα ιαματικά της, είναι η Οίτη και ο Σπερχειός. Ο Γοργοπόταμος είναι η Γέφυρα και το σύμβολο της Εθνικής μας Αντίστασης, είναι το άφθονο νερό που πίνουμε γνωστό σε όλη την Ελλάδα, της άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είναι το φαράγγι, είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ, είναι η ομορφιά του άγριου τοπίου, είναι το ΤΟΠΟΣΗΜΟ. Θα περίμενε κανείς περισσότερο ενδιαφέρον και προστασία, από αυτό που παρατηρείται σήμερα. Θα περίμενε κανείς μια ολοκληρωμένη μελέτη ανάδειξης και προστασίας και όχι αποσπασματικά μόνο έργα, όπως η μικρή έστω ανάπλαση και η ανακαίνιση του κτιρίου του παλιού υδροηλεκτρικού. Αντί γι’ αυτό, έχουμε την πληθώρα των αιτήσεων για πέντε μέχρι στιγμής Μικρά Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια πάνω και κάτω από την ιστορική γέφυρα, σε όλο σχεδόν το μήκος του ποταμού. Και συγκεκριμένα:

Α. Η εταιρεία ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ ΑΕ και ΣΙΑ ΟΕ στο τέλος της δεκαετίας του ’90 κατέθεσε αίτηση και πήρε Άδεια Παραγωγής στη θέση «ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΣΜΟΣ/ΠΟΔΙ» για να κατασκευάσει ΜΥΗΕ ισχύος 3,15 MW. Το 2000 εκδόθηκε η τότε ΑΕΠΟ, για την οποία ο Δήμος Γοργοποτάμου, με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Λαμίας και αγροτικών φορέων της περιοχής, έκανε Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ με απόφασή του στις 27/6/2002 ακύρωσε την ΑΕΠΟ. Από τότε η εταιρεία επιμένει στην κατασκευή του έργου καραδοκώντας και καταθέτοντας απανωτές τροποποιήσεις της Άδειας Παραγωγής για να διατηρεί τα φερόμενα «δικαιώματα» της, όπως το 2006, το 2009, το 2010 αλλάζοντας τα δεδομένα της υδροληψίας και της ισχύος. Το 2011 είχαμε σοβαρές αντιδράσεις από τον Δήμο Λαμίας και σήμερα η αίτηση εμφανίζεται με Άδεια Παραγωγής 0,775 MW από τα 3,15 MW, που ξεκίνησε.

Β. Στις 10 Οκτ 2023 η εταιρεία ΔΑΝΑΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ κατέθεσε τρεις αιτήσεις για ΜΥΗΕ 0,5 MW η κάθε μια, στη θέση ΧΑΡΑΔΡΑ (σε συνέχεια αυτής της ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ προς το φαράγγι), στη θέση ΑΓΩΓΟΣ (μετά την ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ σε απόσταση 300μ από την ιστορική Γέφυρα) και στη θέση ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (180μ από την γέφυρα του δρόμου κάτω από τον Τεμπέλη, προς τον Σπερχειό). Οι αιτήσεις αυτές είναι στο πρώτο στάδιο της αξιολόγησης, που αντικειμενικά, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις, που δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, θα πάρουν Βεβαίωση Παραγωγού όπου να ’ναι, γιατί τις βγάζει αυτόματα το σύστημα.

Γ. Η εταιρεία «LICHAS ΕΤΕΡΟΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» κατέθεσε αίτηση για ΜΥΗΕ 0,95 MW στο «Ρέμα Βαλόρρεμα», για την οποία πήρε Άδεια Παραγωγής από 31/8/2018. Το Βαλόρρεμα είναι το ρέμα που κατεβαίνει από τις Λιβαδειές και την Αλύκαινα στον Γοργοπόταμο και ουσιαστικά φαίνεται ότι το έργο είναι στα όρια του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και εντός της Περιφερειακής Ζώνης, όπου είναι ο κατεξοχήν βιότοπος του αγριόγιδου της Οιτης.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται την απειλή που δέχεται ο Γοργοπόταμος, την υποβάθμιση και την ανατροπή, την αλλοίωση του χαρακτήρα του ως Ιστορικό Μνημείο σύμβολο της Εθνικής μας Αντίστασης, ως Προστατευόμενη Περιοχή, ως υδάτινο οικοσύστημα και νερομάνα, ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της Λαμίας, τους επισκέπτες και τους καταρριχητές canyoners. Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι το «Φαράγγι Γοργοποτάμου» είναι  Περιοχή NATURA με κωδικό GR 2440003.

Είχαμε προτείνει από το 2008 την ανακήρυξη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διότι η ανατίναξή της συνέβαλε τα μέγιστα στον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Την πρόταση την είχαν αποδεχτεί και ο τότε δήμαρχος, και η κα Μπαντζελή και ο κ Σταικούρας, χωρίς καμιά περαιτέρω ενέργεια.

Κλείνοντας και σε αναμονή των αντιδράσεων της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας,  να κρατήσουμε ότι η πραγματική αντίθεση στο συγκεκριμένο δεν είναι: παραγωγή ενέργειας από υδατόπτωση, από τη μια, και φυσικό περιβάλλον από την άλλη, όπως Θα ισχυριστούν κάποιοι. Η πραγματική αντίθεση είναι: Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια στις πηγές του Γοργοποτάμου από τη μια, και νερό, φύση, περιβάλλον, οικοτουρισμός, απασχόληση, παράδοση, ιστορία από την άλλη.

Στέφανος Σταμέλλος

Πηγή: e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Κατηγορίες άρθρου:
Χρονογράφημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *