Εγκρίνονται από την ΕΕ οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα

Γράφτηκε από
Εγκρίνονται από την ΕΕ οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ που ζήτησε η Ελλάδα agrotes 950x594

Το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προβλημάτων λύνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο ΥπΑΑΤ και γι’ αυτό το λόγο, όπως επισήμανε «δημιουργούμε συμμαχίες με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα», ενώ απευθυνόμενος στους αγρότες τους κάλεσε και πάλι σε διάλογο επισημαίνοντας ότι μαζί και με διάλογο θα κερδηθούν περισσότερα και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί τις αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε η χώρα μας.

Σε παρέμβασή του σε ημερίδα του ΥπΑΑΤ, με θέμα «Καλλιεργώντας το αύριο -Πολιτικές για την γεωργική εκπαίδευση και κατάρτιση», που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Agrotica 2024, o υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για να καταστεί το πρόβλημα της Θεσσαλίας εκτός από εθνικό και ευρωπαϊκό καθώς και στις κοινές δράσεις της EUMED-9 για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ανεπίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι γίνονται αποδεκτές οι αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε από τις 28 Δεκεμβρίου η Ελλάδα.

Συνοπτικά η Ελλάδα έχει ζητήσει αλλαγές σε έξι σημεία:

1.     Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.

2.     Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης  για το βαμβάκι.

3.     Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής, στους τομείς οίνου, οπωρηκηπευτικών, ελαιολάδου και μελισσοκομίας.

4.     Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την Επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.

5.     Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων

6.     Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Κομισιόν με την οποία επιτρέπεται η καλλιέργεια σε εδάφη που είχαν μπει στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης. Αφορά 1,5 εκατ. στρέμματα και περίπου 130.000 γεωργούς.

Νωρίτερα απευθυνόμενος στους αγρότες ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει on camera στην ΕΡΤ:

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα».

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *