Ομιλία Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα στην εκδήλωση ΑΧΕΠΑ

Γράφτηκε από
Ομιλία Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα στην εκδήλωση ΑΧΕΠΑ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, παρευρέθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, στην εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ με θέμα «E- Justice, Η νέα εποχή στη Δικαιοσύνη».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα έργα που προγραμματίζονται και υλοποιούνται αυτό το διάστημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στον τομέα της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, με σκοπό την ενίσχυση της
αποτελεσματικότητας και την επιτάχυνση απονομής της, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις παθογένειες. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προετοιμαστεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο υποδοχής των αλλαγών, με τις σχετικές προβλέψεις στο δικονομικό και ουσιαστικό δίκαιο, και τη δημιουργία ενός δευτερογενούς κανονιστικού πλαισίου, που επιτρέπει την σύννομη και με σεβασμό προς τις δικονομικές εγγυήσεις έννομη προστασία για όλους τους πολίτες.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, ως προς τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ανακύπτουν αναφορικά με τα ατομικά δικαιώματα και επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών δικλείδων
ασφαλείας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο αντίκτυπος της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην απονομή δικαιοσύνης θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά και να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, όταν είναι απαραίτητο, ώστε να αξιοποιούνται οι πολλαπλές δυνατότητες που προκύπτουν και ταυτόχρονα να παρέχεται η αναγκαία προστασία από τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Εν κατακλείδι, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η διαρκής ενημέρωση, καθώς και η έγκαιρη ατομική και συλλογική προετοιμασία εν όψει των επερχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων.

Κατηγορίες άρθρου:
Δικαιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *