Ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ

Γράφτηκε από
Ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ                                                            950x633

Σε μια μεγάλη γιορτή στο Πεδίον του Άρεως με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και πλήθους πολιτών ολοκληρώθηκε το πρώτο πιλοτικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ. Οι περίπου 20.000 μαθητές από τα 70 Δημοτικά Σχολεία της Αττικής σε διάστημα πέντε μηνών που διήρκεσε το πρόγραμμα συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 45,5 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών προς ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η λαμπρή εκδήλωση ξεκίνησε με τη χορωδία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ωρωπού. Τα βραβεία, τα οποία παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, περιλάμβαναν χρηματικά έπαθλα, δώρα άθλησης και ψυχαγωγίας στα τρία πρώτα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής διεύθυνσης που συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών (1000 ευρώ για το 1ο σχολείο, ένα τραπέζι πινγκ πόγκ για το 2ο, ένα ηχοσύστημα για το 3ο), ενώ για τα τρία σχολεία που ανακηρύχθηκαν «πρώτα των πρώτων», δόθηκαν επιπλέον χρηματικά έπαθλα.

Πιο συγκεκριμένα την πρώτη θέση κατέλαβε το 12ο ΔΣ Αθηνών, το οποίο παρέλαβε επιπλέον μια δωροεπιταγή 5.000 ευρώ, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το 66ο ΔΣ Αθηνών, το οποίο παρέλαβε επιπλέον δωροεπιταγή 1.000 ευρώ, ενώ τρίτο από όλα τα σχολεία ήρθε το ΔΣ Κάτω Σουλίου, στο οποίο δόθηκε επιπλέον μια δωροεπιταγή των 500 ευρώ.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές αλλά και τους γονείς τους, που συμμετείχαν στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης, επισημαίνοντας ότι ήταν μια ακόμη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, που υπηρετεί το μεγάλο στόχο, για μια νέα αρχή σε μια εθνική προσπάθεια να καταστεί η ανακύκλωση, μέρος της ζωής όλων. «Αυτή την προτεραιότητα την αποδείξαμε στην πράξη εξασφαλίζοντας περίπου 200 εκ. ευρώ για την ανακύκλωση, σε αντίθεση με προηγούμενες διοικήσεις που δεν είχαν διασφαλίσει ούτε 1 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή εκδήλωση βράβευσης δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας, αλλά την αφετηρία για την επέκταση του προγράμματος από την επόμενη σχολική χρονιά σε ακόμη περισσότερα δημοτικά σχολεία, σε όλη την Αττική, πέραν των 70 που συμμετείχαν μέχρι σήμερα. Στόχος μας ήταν και παραμένει η Αττική να γίνει η πρώτη πράσινη Περιφέρεια της χώρας, που υιοθετεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, στις πολιτικές που υλοποιεί.

Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ενεργοποίηση, κινητοποίηση και συμμετοχή όλων μας σε μια μεγάλη πράσινη συμμαχία ευθύνης, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να έχει η νέα γενιά.

Ως μέρος της στρατηγικής αυτής, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Αττικής, στην υλοποίηση ενός σχολικού πρωταθλήματος Ανακύκλωσης, για την περίοδο 2022-2023. Εξοπλίσαμε τα σχολεία αυτά με ειδικό εξοπλισμό, προκειμένου σε διάστημα πέντε μηνών που διήρκεσε το πρόγραμμα, να δώσουμε την ευκαιρία σε 20.000 μαθητές να κάνουν διαλογή στην πηγή, σε χάρτινους κάδους ανακύκλωσης. Θέλουμε οι μικροί μαθητές μας να γίνουν οι «πράσινοι» πρεσβευτές μιας Αττικής που αλλάζει και μετατρέπεται σε πράσινη περιφέρεια κυκλικής οικονομίας σε περιφέρεια πρότυπο ευζωίας.

Θέλω κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά που αποτελέσατε ενεργά μέλη της πράσινης συμμαχίας ευθύνης της Αττικής, μέσα από τη συμμετοχή σας στο Σχολικό Πρωτάθλημα ανακύκλωσης και να ανανεώσω το ραντεβού μας από την επόμενη σχολική χρονιά, όπου θα είμαστε ακόμη περισσότεροι, ακόμη πιο έτοιμοι, ακόμη πιο οργανωμένοι».

Δείτε σχετικό Βίντεο: https://youtu.be/qsR0xBpe_Rs

Παρουσίες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση της βράβευσης των σχολείων την οποία παρουσίασε ο Ζήσης Ρούμπος, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γ. Βλάχος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γ. Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Αν. Μπινίσκος, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Αλιείας, Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής Δ. Αγγελάκη, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Φαίη Καλογήρου, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Θ. Κουτσογιαννόπουλος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος Ν. Παπαδάκης, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη «Νέα Αρχή για την Αττική» του Γ. Πατούλη, Ν. Χιωτάκης (πρ. δήμαρχος Κηφισιάς), Χ. Γαλανοπούλου, Ε. Μυγιάκη, Μ. Βρέκου, ο Πρόεδρος ΠΟΣΠΛΑ (Παννατική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών) Δ. Μουλιάτος, ο Δ/ντης Λαϊκών Αγορών Χ. Πασβαντίδης, ο επιστημονικός συνεργάτης της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ σε ζητήματα περιβάλλοντος και διαχείρισης στερεών αποβλήτων Δ. Μπούργκας, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» Κ. Μουζάκης, ο Ν. Σαντοριναίος επιστημονικός συνεργάτης της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» και ο πατήρ Μάξιμος, ιερέας στον Ι.Ν. Αγ. Φωτεινής, ενώ το παρόν έδωσαν εκπαιδευτικοί, πλήθος μαθητών και οι γονείς τους.

Τα αποτελέσματα του Πρωταθλήματος

Το διάστημα των 5 μηνών συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές των 70 σχολείων 45.700 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν:

1. 37.370 κιλά χαρτί, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα δάσος περίπου 650 δέντρων

2. 7.640 κιλά πλαστικό, κι αποφύγαμε με τον τρόπο αυτό την έκλυση 5.600 κιλών αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού

3. 690 κιλά αλουμινίου, ποσότητα που εξοικονομεί ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται για περίπου 19 χρόνια λειτουργίας μιας τηλεόρασης

Τα σχολεία που διακρίθηκαν

Α’ Αθήνας
1. 12ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
2. 66οΔημοτικό Σχολείο Αθηνών
3. 7οΔημοτικό Σχολείο Δάφνης
Β’ Αθήνας
1. 6ο Δημοτικό Αμαρουσίου
2. 7ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης
3. Δημοτικό Σχολείο Νέας Πεντέλης
Γ’ Αθήνας
1. 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας
2. 20ο Δημοτικό Σχολείου Ιλίου
3. 18ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου
Δ΄ Αθήνας
1. 13ο ΔΣ Νεας Σμύρνης – Διδώ Σωτηρίου
2. 3ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου
3. 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Ανατολικής Αττικής
1. Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σουλίου
2. 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατιών
3. 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνοιξης
Δυτικής Αττικής
1. 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπρόπυργου
2. 10ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας
3. 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων
Πειραιάς
1. 4ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού
2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ρέντη
3. 9ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά

Επισυνάπτεται πίνακας με τα σχολεία που διακρίθηκαν και τις αναλυτικές επιδόσεις τους στο πρωτάθλημα ανακύκλωσης ΕΔΩ.

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *