Νέος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός παραδόθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από
Νέος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός παραδόθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας DSC 0091 950x633

Δύο ηλεκτρονικά ενδοσκοπικά μηχανήματα, υψηλής ακριβείας, παρέδωσε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, τον οποίον προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα διευκολύνει την προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, ο οποίος σημείωσε ότι συνολικά έχουν διατεθεί προς το νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα από την Περιφέρεια 9.468.956,71 ευρώ παρατηρώντας ότι “σημαντικά ποσά, όχι σε αυτό το ύψος πάντως, έχουν λάβει όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Ισως, όμως, περισσότερα από όσα τους έχουν διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θυμίζω ότι ως Περιφέρεια δεν είναι αρμοδιότητά μας ο τομέας της υγείας, αλλά δεν είναι δυνατόν να αφεθούν τα νοσοκομεία χωρίς εξοπλισμό” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος δε ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, ο Π. Νίκας επισήμανε την σημαντική συνδρομή του ιδρύματος κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας covid-19:

“Αισθάνομαι ότι ως Περιφέρεια οφείλουμε ιδιαίτερη υποχρέωση στο Νοσοκομείο αυτό, καθώς στην πρώτη περίοδο της πανδημίας της covid-19 προθυμοποιήθηκε να συνδράμει και να στηρίξει αυτούς που νοσούσαν -όταν άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας δεν αποδέχθηκαν να νοσηλεύσουν ασθενείς. Κι αυτή η συνδρομή από το Νοσοκομείο Καλαμάτας πιστώνεται και στην διοίκηση και στο προσωπικό του” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Στο σημείο αυτό, ο περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά, για το έργο και την προσφορά του, στον αείμνηστο γιατρό Νίκο Γραμματικόπουλο, υπεύθυνο της μονάδας νοσηλείας ασθενών covid-19 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και τους υπόλοιπους γιατρούς και νοσηλευτές στην εν λόγω μονάδα.

“Επομένως, αποτελεί τιμή και για μένα η υπογραφή που έθεσα στην διάθεση περίπου 4 εκ ευρώ μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 για να εκσυγχρονιστεί το νοσοκομείο αυτό, χωρίς βεβαίως να εννοώ ότι ένα νοσοκομείο είναι μόνο οι υποδομές του -κυρίως είναι οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί” συνέχισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο οποίος παρατήρησε:

“Η πρώτη φροντίδα ενός κράτους οφείλει να είναι η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βεβαίως πρέπει να έχουν επαρκή οικονομική στήριξη. Ως χώρα έχουμε χάσει περί τους 25.000 γιατρούς που έφυγαν στο εξωτερικό. Αν θέλουμε να επιστρέψουν θα πρέπει να δούμε το μισθολόγιό τους με πολύ μεγάλη σοβαρότητα. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πράξει όσα εξήγγειλε για τον τομέα της υγείας” τόνισε.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Γ.Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει διατεθεί προς το Γ.Ν. Μεσσηνίας συνολική πίστωση 9.468.956,71 ευρώ.

Ειδικότερα, έχει γίνει προμήθεια από την Περιφέρεια και έχει διατεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός με συνολική δαπάνη 203.354 ευρώ.

Εξ άλλου, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν διατεθεί σε αυτό

– αφ’ ενός 5.114.280 ευρώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης των φορέων υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας covid-19 και

– αφ’ ετέρου πίστωση 4.354.676,71 ευρώ, που αφορά σε α) προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο της νοσηλευτικής μονάδας Καλαμάτας του ΓΝ Μεσσηνίας (δαπάνη 4.095.425,14 ευρώ για την προσθήκη ορόφου στο υφιστάμενο ισόγειο της Ψυχιατρικής Κλινικής, όπου χωροθετούνται δύο νέες νοσηλευτικές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών, καθώς και για την επέκταση και αναδιαρρύθμιση του χώρου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών), β) ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο ΓΝ Μεσσηνίας, μέσω ενίσχυσης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας (δαπάνη 109.562,33 ευρώ) και γ) ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον στο ΓΝ Μεσσηνίας, (δαπάνη 149.719,24 ευρώ).

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας γνωστοποίησε σήμερα ότι η αναβάθμιση της νοσηλευτικής μονάδας Κυπαρισσίας του Γ.Ν. Μεσσηνίας θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν από την Περιφέρεια στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021-2027, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“Ολοι συμφωνούμε ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα πρέπει να παραμείνει ως νοσηλευτική μονάδα, να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί και να εξοπλιστεί. Η αναβάθμισή του είναι από τα πρώτα έργα που θα εντάξουμε ως Περιφέρεια στο νέο ΕΣΠΑ”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στην προσφορά και στο έργο του αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Αγγελου Χρονά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής κατά του καρκίνου που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια και τα οποία ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτεί καθ’ όλη την διάρκεια της υπολειπόμενης θητείας του.

Εύσημα απέδωσε επίσης ο περιφερειάρχης και για τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά ως προς τον συντονισμό των υπηρεσιών της Π.Ε. ιδιαίτερα όσον αφορά στο υλοποιούμενο έργο στο ΓΝ Μεσσηνίας, ενώ ευχαρίστησε και τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Διαμαντόπουλο.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη εξέφρασε ευχαριστίες εκ μέρους του Δ.Σ. αλλά και του προσωπικού του Νοσοκομείου για την στήριξη του περιφερειάρχη Π. Νίκα προς το εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα, “η παρουσία σήμερα των μελών του Δ.Σ. και της Ιατρικής Υπηρεσίας δηλώνει την αναγνώριση της συμβολής σας, η κοινωνία καταγράφει θετικό αποτύπωμα, το νοσοκομείο αισθάνεται ευγνώμον απέναντί σας” σημείωσε η διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης έχουν υπάρξει “εξαιρετικά υποστηρικτικοί σε πολύ κρίσιμες στιγμές -και αυτό δεν αφορά μόνο στο μεγάλο έργο αναδιαρρύθμισης που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, αλλά και στην παροχή εξοπλισμού όποτε χρειάστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας”. Στο σημείο αυτό, η διοικήτρια του Νοσοκομείου αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τους αντιπεριφερειάρχες Υγείας και Πρόνοιας Αγγελο Χρονά και Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά, καθώς και τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Ευχαριστίες εξέφρασαν, επίσης, προς τον περιφερειάρχη τόσο ο υποδιοικητής του Γ.Ν. Μεσσηνίας και διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Δημήτρης Λαμπρόπουλος, όσο και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κωνσταντίνος Σκρεπέτης, συντονιστής διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Κατηγορίες άρθρου:
Υγεία · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *