Λευτέρης Αυγενάκης: Μεγάλο στοίχημα η σωστή και δίκαια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γράφτηκε από
Λευτέρης Αυγενάκης: Μεγάλο στοίχημα η σωστή και δίκαια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ                                                  V 950x493

Μεγάλο στοίχημα για το ΥπΑΑΤ παραμένει η σωστή και με διαφάνεια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Σαλαπάτα, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των ζημιών στη Θεσσαλία, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις καθυστερώντας τη διαδικασία των προκαταβολών.

Συγκεκριμένα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε:

«Η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει με ταχύτητα και με περισσότερη διαφάνεια. Και κυρίως, να υπάρχει συνέπια στο χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλει περί τα 2,8 με 3 δις το χρόνο. Δεν υπήρχε απόλυτη τάξη και διαφάνεια με αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση. Στόχευση και δέσμευσή μου είναι να κάνουμε τα πάντα. ώστε οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους και να μη χαθεί ούτε ευρώ από αυτά που πρέπει, επιβάλλεται, να καταβληθούν στους δικαιούχους. Για μένα είναι στόχος και υποχρέωση»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε εκτενώς για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία και για την προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ίδιος για διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη των πληγέντων και ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η ad hoc χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ κατ’ αρχάς με επί πλέον 100 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς αγρότες. Μάλιστα είπε ότι τα 15 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 που δικαιούτο η χώρα μας συν τα ποσά που θα εξασφαλίσει από το ίδιο Ταμείο για το 2024, του οποίου το αποθεματικό ζήτησε να αυξηθεί, θα δοθούν για αποζημιώσεις πληγέντων που η παραγωγή τους δεν ήταν δηλωμένη στον ΕΛΓΑ.

Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους αγρότες πως ό,τι και να γίνει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους μέχρι να ξαναβρεί η Θεσσαλία τους ρυθμούς της.

Ο υπουργός είπε ότι δεν δικαιολογούνται οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά λόγω των πλημμυρών, κάνοντας λόγο για μαυραγορίτες που δρουν στην πλάτη των καταναλωτών. Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις αποσκοπώντας σε επί πλέον αποζημιώσεις, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί λόγω των επιβεβλημένων ελέγχων που γίνονται, καθυστερούν τη διαδικασία καταβολής των προκαταβολών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε περιπτώσεις μελισσοκόμων και ορισμένων παραγωγών σε χωριά των Τρικάλων όπου παρατηρήθηκε έξαρση κατάθεσης πανομοιότυπων δηλώσεων, που δεν δικαιολογούνταν με βάση την παραγωγή του προηγουμένου έτους.

Εν τω μεταξύ  συμμετέχοντας στο συνέδριο «TUI Field to Fork Greece» με θέμα τις αναγεννητικές αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στις υπηρεσίες φιλοξενίας, που έγινε στην Κρήτη αναφερόμενος στις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές, τόνισε:
«Η μετάβαση σε αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές, με φόντο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, την εξασφάλιση ενός υγιούς εδάφους, την αύξηση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής φέρνει μεγάλες αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των αγροτών μας, των εταιρειών παραγωγής τροφίμων, του τουριστικού κλάδου, αλλά και της τοπικής αγοράς προϊόντων».

Αναφορικά  με την υιοθέτηση ο ΥπΑΑΤ  νέων τεχνολογιών, δήλωσε:
«Η προώθηση της καινοτομίας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θα μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε περισσότερο, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, με πιο βιώσιμο τρόπο και αξιοποιώντας τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, την αγάπη των αγροτών μας για τον τόπο, και ιδίως των κρητικών, το φιλόξενο πνεύμα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα».

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *