Ανακοίνωση Οικονόμου για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Γράφτηκε από
Ανακοίνωση Οικονόμου για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας 1 1 950x633

Σε ζητήματα που έχουν σχέση με την δουλειά, τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει τις ουσιαστικές της παρεμβάσεις. Επειδή βασική μας αρχή είναι ο πολιτικός ανθρωπισμός, η Κυβέρνηση ακολουθεί, βάσει άρτιου σχεδιασμού, έμπρακτη φιλεργατική πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας αποτυπώνονται στη διαρκή μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων.

Για τον ίδιο σκοπό θεσπίστηκε, προετοιμάστηκε και μπήκε σε εφαρμογή, από την 1η Ιουλίου, η  Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Αφορά, σε πρώτη φάση, 121.000 εργαζόμενους στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετς, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους και προβλέπεται να επεκταθεί, με σταδιακά βήματα, στο σύνολο της αγοράς εργασίας, στις μεγάλες, τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι έχουμε το σχέδιο, την τεχνογνωσία και την πολιτική βούληση για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη μέριμνα για τους εργαζόμενους, ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές τους.

Το πρωί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε μια τράπεζα και ένα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή του νέου θεσμού και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους εκεί.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και συνιστά επανάσταση στην αγορά εργασίας, την οποία οργανώσαμε με πολλή μελέτη των εγχώριων δεδομένων και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών. Είναι μια μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο, μια έμπρακτη θεσμική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου, την καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας. 

Θα καταγράφεται η άφιξη και η αποχώρησή του εργαζόμενου από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο κι έτσι κανείς πια δεν θα μπορεί να κλέβει ώρες εργασίας και τις αντίστοιχες αμοιβές. Θα βοηθήσει αποφασιστικά την Επιθεώρηση Εργασίας στο έργο της και θα συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει ταυτόχρονα τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης. Την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών, ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον  6.500 θέσεις και να φτάσουν συνολικά τις 15.000. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προέβλεπε μέχρι στιγμής 8.500 προσλήψεις  σε Δήμους, Περιφέρειες νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ και άλλα ΝΠΔΔ και ότι, ήδη, έχουν γίνει 8.000 προσλήψεις.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την έναρξη ενός νέου προγράμματος, που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και  θα δίνει έμφαση σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας. Έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχει διάρκεια 12 έως 18 μήνες και θα προβλέπει μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών 653 έως 746 ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης,  για τη δημιουργία μέσα στο χρόνο συνολικά 86.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η Κυβέρνηση μας έχει θέσει τα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός της από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων. Με σχέδιο, επαγγελματισμό και ισχυρή πολιτική βούληση η κοινωνία ήδη δρέπει τους έμπρακτους καρπούς της προσπάθειας αυτής. Στην πράξη και όχι στη θεωρία. Γιατί αυτή είναι η βασική μας διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που διέπρεψε στη θεωρία και τα παχιά λόγια και απέτυχε οικτρά στην πράξη, επισωρεύοντας πάμπολλα δεινά στην καθημερινότητα και το εισόδημα των ανθρώπων.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Εργασιακά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *