Συνάντηση Αυγενάκη με παράκτιους αλιείς και επίσκεψη στη λαβωμένη Ζαγορά

Γράφτηκε από
Συνάντηση Αυγενάκη με παράκτιους αλιείς και επίσκεψη στη λαβωμένη Ζαγορά                                                                            950x646

Ουσιαστικό διάλογο για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που προκάλεσε στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και στους ψαράδες του Παγασητικού η καταιγίδα Daniel, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ επισκέφθηκε και την περιοχή της Ζαγοράς όπου είδε από κοντά τις καταστροφές στην αγροτική οδοποιία, αλλά και στην παραγωγή μήλων και άλλων προϊόντων.

Στη Λάρισα, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας, είχε συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία.

Στη συνάντηση μετείχαν ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν και Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος.

Έγινε εκτενής συζήτηση για το μέλλον της κτηνοτροφίας στις πληγείσες περιοχές και διατυπώθηκαν προτάσεις από τους κτηνοτρόφους για τους τρόπους αντιμετώπισης της καταστροφής και την επόμενη μέρα στη ζωική παραγωγή. Ο ΥπΑΑΤ ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για τις περιοχές που έχουν εντοπισθεί παρατυπίες με δηλώσεις απώλειας ζώων  ή μελισσοσμηνών, επί πλέον των υπαρχόντων.

Επίσκεψη στη Ζαγορά

Στη συνέχεια ο ΥπΑΑΤ συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κλιματικής  Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη και τους Γιώργο Στρατάκο και Ανδρέα Λυκουρέντζο  επισκέφθηκε τη Ζαγορά του Πηλίου, την οποία έχει χτυπήσει η καταιγίδα Daniel και έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο οδικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, αλλά και στις καλλιέργειες μήλων και καστάνων.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο στη Ζαγορά ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κουτσαύτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού ενημέρωσαν τον ΥπΑΑΤ για τις καταστροφές στην παραγωγή. Όπως υπολογίζουν τα 2/3 της παραγωγής μήλων που ήταν έτοιμα για συγκομιδή, καταστράφηκαν.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης άκουσε με ενδιαφέρον το αίτημά τους για επί πλέον μοριοδότηση των περιοχών που έχουν πληγεί στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ και την ενίσχυση του χαρακτηρισμού της ορεινότητας, με δεδομένα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι της χώρας.

Στη συνέχεια μαζί με τον Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους επισκέφθηκε τη γέφυρα Πουρί, έξω από τη Ζαγορά η οποία έχει καταστραφεί από την καταιγίδα, αποκόπτοντας την περιοχή και συζήτησε με παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετάβασης στις καλλιέργειές τους, αλλά και κατοίκους των γύρω χωριών που παραμένουν αποκομμένοι από την έδρα του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Αποζημιώσεις στους παράκτιους αλιείς

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο, τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, συναντήθηκε στο λιμάνι του Βόλου με τον Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων. Πρόκειται για αλιείς οι οποίοι μετά την καταιγίδα Daniel, επειδή στον Παγασητικό υπάρχουν πολλά φερτά υλικά, δεν μπορούν να βγουν ψαρέψουν, διότι προκαλούνται ζημιές στα δίκτυα και στα σκάφη τους.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια διπλή διαδικασία για καθαρισμό των υδάτων από φερτά υλικά και έλεγχο για την ποιότητά τους, παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιβάρυνσή τους. Διαβεβαίωσε τους αλιείς ότι για το διάστημα που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους θα καταβληθούν αποζημιώσεις και στους παράκτιους αλιείς της Μαγνησίας και της Λάρισας.

Παράλληλα ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης τους ενημέρωσε ότι έχει δοθεί εντολή στη διεύθυνση κτηνιατρικής Μαγνησίας για έλεγχο της ποιότητας των αλιευμάτων, για να υπάρξει πιστοποίηση ή όχι της ποιότητάς τους.

Συνάντηση Αυγενάκη με παράκτιους αλιείς και επίσκεψη στη λαβωμένη Ζαγορά
Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *