Η Λίνα Μενδώνη στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Συνεδρίου της UNESCO Mondiacult 2022

Γράφτηκε από
Η Λίνα Μενδώνη στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Συνεδρίου της UNESCO Mondiacult 2022                                                                                                                          950x656

​Η εξέταση πολιτικών στα θέματα του Πολιτισμού, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Συνεδρίου της UNΕSCO «Πολιτιστικές Πολιτικές και Αειφόρος Ανάπτυξη, Mondiacult 2022» ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχε σήμερα το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υπό την προεδρία του  Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της UNESCO για τα θέματα Πολιτισμού Ernesto Ottone και της Υπουργού Πολιτισμού της Κροατίας Nina Obuljen Korzinek.

Σαράντα χρόνια μετά το πρώτο ιστορικό Παγκόσμιο Συνέδριο Πολιτιστικών Πολιτικών–Mondiacult, που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1982, το Mondiacult 2022, επιστρέφει στο Μεξικό, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η UNESCO προσδοκά αυτό το συνέδριο να δώσει νέα ώθηση στον παγκόσμιο διάλογο για την πολιτισμική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα του τομέα.

Οι βασικοί στόχοι του Mondiacult 2022, είναι η διαμόρφωση ενός πιο ισχυρού και ανθεκτικού πολιτιστικού τομέα, με την προώθηση της δημιουργικής οικονομίας, την υποστήριξη των κρατών-μελών στην προσαρμογή, την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών τους για τον Πολιτισμό. Η ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις και η ενίσχυση της συμβολής του πολιτισμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα. Το πεδίο των πολιτιστικών πολιτικών επεκτείνεται για να συμπεριλάβει πιο ολοκληρωμένες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, της άυλης κληρονομιάς και της δημιουργικής οικονομίας, και την αλληλεπίδρασή τους με άλλους τομείς, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός και η πολιτιστική διπλωματία.

Στην σημερινή τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία του Mondiacult 2022, εξετάσθηκαν τέσσερις θεματικές ενότητες:

· Επενδύσεις στον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επίτευξης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

· Πρoώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας σε ψηφιακό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας τη θέση του καλλιτέχνη

· Διαφύλαξη και  προωώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για την επίτευξη κοινωνικής ενσωμάτωσης, διαλόγου και ειρήνης.

· Ενίσχυση συνεργειών ανάμεσα στον Πολιτισμό και στην εκπαίδευση για μια ανθρωποκεντρική και αειφόρο ανάπτυξη.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *