Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση της Λάρισας λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Γράφτηκε από
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση της Λάρισας λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς dasos  950x646

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνει ότι για σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023 απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία, προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Π.Ε. Λάρισας, καθώς ο δείκτης κατηγορίας κινδύνου πυρκαγιάς βρίσκεται στο βαθμό 3 (Υψηλός). Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση σύμφωνα με την απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Αρ. Πρωτ.: Α2305) ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια που ο δείκτης κατηγορίας κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Λάρισας βρίσκεται στο βαθμό 3 (Υψηλός).

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά τις παρακάτω περιοχές:

  • Δήμος Αγιάς: δάσος Πολυδενδρίου.
  • Δήμος Ελασσόνας: περιαστικό δάσος της Ελασσόνας.
  • Δήμος Κιλελέρ: Άγιος Νικόλαος- Βούναινα, Άγιος Σπυρίδωνας- Νέες Καρυές, Αγία Παρασκευή- Ζάππειο, Δασάκι στο Κιλελέρ, Άγιος Ραφαήλ- Νέα Λεύκη, Προφήτης Ηλίας- Νέο Περιβόλι, Άλσος Χάλκης.
  • Δήμος Φαρσάλων: περιαστικό δάσος Φαρσάλων.
  • Δήμος Τεμπών: δάση Καλλιπεύκης, Ραψάνης, Κρανέας, Aιγάνης, Αμπελακίων και Σπηλιάς.
  • Δήμος Τυρνάβου: περιαστικό δάσος ΄΄Προφήτη Ηλία΄΄.

Ο χάρτης με τις περιοχές της Π.Ε. Λάρισας όπου ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (www.thessaly.gov.gr).

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον, εφιστάται γενικότερα η προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο. Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές» με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής.

Προστασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε κάθε περιοχή ευθύνης, σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Παρακαλούνται οι αποδέκτες να ενεργήσουν σύμφωνα με την αρμοδιότητά τους για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης με την κατάλληλη σήμανση οδών και με τον έλεγχο των προαναφερθέντων δρόμων-περιοχών, καθώς και την σχετική ενημέρωση των κατοίκων.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *