Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βοηθά τη Μαυροδάφνη Πατρών να ανακτήσει την αίγλη της

Γράφτηκε από
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βοηθά τη Μαυροδάφνη Πατρών να ανακτήσει την αίγλη της                                   950x604

Θετικός να συνδράμει, με σκοπό η Μαυροδάφνη Πατρών να ανακτήσει την αίγλη της, ήταν κατά την τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, στην εκδήλωση, που έγινε προ ημερών, για τα νέα εργαλεία ενίσχυσης των ΠΟΠ/ΠΓΕ Δυτικής Ελλάδος με εστίαση στην Μαυροδάφνη. Πρόκειται για τη 2η Συνάντηση Ενδιαφερόμενων του έργου «SMEs & European Original Geographical Indications (SMEOrigin)» του Προγράμματος INTERREG EUROPE.

Ο κ. Ζαΐμης αφού ενημερώθηκε, μίλησε για ένα εξαιρετικό και ποιοτικό κρασί, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρωταρχικά, πρέπει εκσυγχρονίσουμε την παρωχημένη νομοθεσία που το διέπει και να επιτραπεί η κυκλοφορία και ξηρής Μαυροδάφνης. Και στη συνέχεια πρέπει να αναδείξουμε με συγκεκριμένες δράσεις την αξία της ως τοπικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, τόσο για την γλυκιά όσο και την ξηρή. Παραγωγοί, ειδικοί και τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να συνεργαστούμε προς τον κοινό στόχο».

Το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από την εκδήλωση είναι η ανάγκη συντονισμού των παραγωγών μαυροδάφνης, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Πολιτικών Μηχανικός Ευάγγελος  Παπαδάκης συμπληρώνοντας: «Αυτό μπορεί να γίνει εάν ακολουθηθεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που έγινε αποδεκτή από όλους, να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος παραγωγών μαυροδάφνης όπου θα εξετάσει τα τεχνικά θέματα παραγωγής αλλά και τα νομικά ζητήματα. Διότι θεωρήθηκε το υφιστάμενο σχέδιο απαρχαιωμένο. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο κ.Παπαδάκης χρειάζονται δράσεις προβολής του προϊόντος σε κάθε γενιά. «Μια ημέρα μαυροδάφνης με ποικίλες εκδηλώσεις, επί παραδείγματι, θα βοηθούσε σημαντικά στην προώθηση του προϊόντος. «Το τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι η δημιουργία ενός τοπόσημου για την προβολή όλων των προϊόντων ΠΟΠ σε κάποιο σημείο της Πάτρας», είπε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος θα είναι σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως επισήμανε, προκειμένου να γίνουν πράξη οι παραπάνω προτάσεις.

Τη διοργάνωση είχε το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών σε συνεργασία με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο. Το παρόν έδωσαν τοπικοί οινοποιοί αλλά και ειδικοί του χώρου ενώ παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες μελέτες για την Μαυροδάφνη.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη · Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *