30η Επετειακή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Γράφτηκε από
30η Επετειακή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας 30                                                                                                                                              1 950x555

Με την υιοθέτηση Διακήρυξης και την εκλογή ηγεσίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επετειακής 30ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), στη Χαλκιδική (29/6 – 2/7 2023) όπου πριν 30 χρόνια ιδρύθηκε ο διεθνής θεσμός των Ορθοδόξων Βουλευτών, που εδρεύει στη Βουλή των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης παρουσιάστηκε αναδρομικά η πλούσια τριακονταετής δράση της ΔΣΟ και πραγματοποιήθηκε από τον Γ.Γ. κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο αναλυτικός απολογισμός του έργου που έχει γίνει από την προηγούμενη Γ.Σ. στην Κρήτη, καθώς επίσης συμφωνήθηκε από τα μέλη ομόφωνα ο προγραμματισμός δράσης για το προσεχές διάστημα.

Στη Συνέλευση συμμετείχαν δια αντιπροσωπειών τους 19 Κοινοβούλια, από την: Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν.

Η επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών έγινε από τον Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, που μετέφερε και τις θερμές ευχές προς τη Συνέλευση του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο κ. Μπούρας κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, εξήρε το έργο του διεθνούς θεσμού των ορθοδόξων βουλευτών σημειώνοντας ότι «τα τριάντα αυτά χρόνια η Δ.Σ.Ο. απέφυγε επιτυχώς τον κίνδυνο να εμπλακεί σε πάσης φύσεως διορθόδοξες εκκλησιαστικές ή διαθρησκειακές αντιπαραθέσεις και συνέβαλε στην καταλλαγή και την αλληλοκατανόηση. Απέφυγε, επίσης, τον κίνδυνο να διατυπώσει θέσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες που ταυτίζονταν με παραταξιακές–κομματικές θέσεις και απόψεις, αλλά και κρατικά συμφέροντα των χωρών, των οποίων τα Κοινοβούλια είναι μέλη του. Αυτή ακριβώς η στάση, που κράτησε η οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια, την καθιστά τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή των άλλων διακοινοβουλευτικών θεσμών αλλά και των εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών οργανώσεων».

Ο Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο., βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την χαιρετιστήρια ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στην επετειακή 30η Γενική Συνέλευση επισήμανε ότι «στα 30 αυτά χρόνια ύπαρξης και δράσης της, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έχει αποδείξει περίτρανα, ότι παρά τις πολλές και σοβαρές αντιξοότητες, είναι ένας θεσμός που έχει αντοχές και ικανότητα προσαρμοστικότητας. Γι’ αυτό έμεινε μέχρι σήμερα ενωμένος και διευρύνεται με νέα μέλη. Παράλληλα, αναβαθμίζεται διαρκώς το διεθνές κύρος της. Αυτή η διαπίστωση μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε όλοι μαζί επιλέξει. Για έναν κόσμο με υψηλότερες πνευματικές αξίες, έναν κόσμο ειρήνης και συνεργασίας. Όλοι μαζί, με πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και τις αξίες της Ορθοδοξίας μπορούμε να φέρουμε τη ΔΣΟ ακόμη ψηλότερα».

Επίσης, χαιρετισμούς στη Συνέλευση απηύθυναν η εκπρόσωπος του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) κα Sarah Markiewicz, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM) κ. HadziMilorad Stosic, ο Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.) κ. Asaf Hajiyev, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών δρ. Audeh Quawas, η εκπρόσωπος του Κινήματος των Φοκολάρι κ. Πατρίτσια Τάραντο, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αικ. Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Κ. Ντέμπλας, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χ. Σταμούλης κ.ά. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επιπλέον οι βουλευτές κ. Ι.Σαρακιώτης, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Επιτροπής για την παρακολούθηση λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Θρησκευτικών Διώξεων της Δ.Σ.Ο. και ο κ. Σ. Κελέτσης ως απερχόμενος Ταμίας της Δ.Σ.Ο.

Η ημερήσια διάταξη των εργασιών περιελάμβανε ομιλίες και τοποθετήσεις από εκπροσώπους της ορθόδοξης κοινότητας, τους βουλευτές των χωρών-μελών της συνέλευσης, στο πλαίσιο Ειδικής Θεματικής Συνεδρίασης με θέμα «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις». Μετά την αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του διαλόγου για το «Μέλλον της Ευρώπης» από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, εισηγήσεις στη θεματική ενότητα ανέπτυξαν ο ΓΓ της ΔΣΟ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) κα Sarah Markiewicz, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM) κ. Hadzi Milorad Stosic, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, ο Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, οι βουλευτές κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, κ. Ioan Vulpescu (Ρουμανία), κ. ΠανίκοςΛεωνίδου, κ. Ηλίας Μυριάνθους, κ. Μαρίνος Μουσιούττας, κ. Ευθύμιος Δίπλαρος (Κύπρος), κ. Ράδομιρ Τσολάκοφ (Βουλγαρία), κα Τερέζα Γιάσσα (Σουδάν), κ. Μοχίμπ Σάλαμα (Παλαιστίνη), κ. Γουάλελ Ρζουκ (Ιορδανία), κ. Ηράκλη Κανταγισβίλι (Γεωργία), κ. Αρά Σαβερντιάν (Ιράν), κα Σνεζάνα Νοβάκοβιτς-Μπούρσατς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), κ. Σισάκ Γκαμπριελγιάν (Αρμενία), κα Μανάλ Χελάλ (Αίγυπτος), ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, ο πολιτικός επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, ο καθηγητής κοινωνιολογίας κ. Χρήστος Τσιρώνης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου και ο συνεργάτης της ΔΣΟ κ. Ευάγγελος Παρράς.

Αναγνώστηκε ο αναλυτικός απολογισμός για την πλούσια δράση της ΔΣΟ, καθώς και ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα από τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, και ο οικονομικός απολογισμός από τον κ. Σταύρο Κελέτση. Αποφασίστηκε, επίσης, μετά από εισήγηση του κ. Χαρακόπουλου η επόμενη Συνέλευση να είναι αναθεωρητική, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία του διεθνούς θεσμού, και προς τούτο συγκροτήθηκε Επιτροπή τροποποίησης του Καταστατικού με Πρόεδρο τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας κ. Πανίκο Λεωνίδου.

Τέλος διενεργήθηκαν εκλογές για τη Διεθνή Γραμματεία ενώ για τη θέση του επικεφαλής Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), επανεξελέγη το μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μ. Χαρακόπουλος. Νέος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του θεσμού, εξελέγη ο Πολωνός βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο οποίος αντικαθιστά τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο, μέλος της Ρωσικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

Επιπλέον, η Συνέλευση υιοθέτησε Διακήρυξη που εισηγήθηκε ο Γ.Γ. της Δ.Σ.Ο. στην οποία, μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται κάθε είδους κατοχή, εισβολή και σύρραξη, η κάθε μορφής απειλή και χρήση βίας που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, ενώ καλούνται τα εμπόλεμα μέρη για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και την επικράτηση της ειρήνης.

Στο τέλος των εργασιών της Συνέλευσης έγινε ειδική εκδήλωση για τα 30 χρόνια δράσης του θεσμού, στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας που ήταν παρόντες στην ιδρυτική πράξη που έλαβε χώρα στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, το 1993. Συγκεκριμένα, μίλησαν ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης, ο Επίσκοπος Αμβρόσιος της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Φινλανδίας, ο Ομ. Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Αγγελοπουλος, ο Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ κ. Χρήστος Οικονόμου, ο Πολιτικός Επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας και ο π. Εμμανουήλ Κλάψης, ενώ ο υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ κ. Κυριάκος Μωυσίδης ανέπτυξε εισήγηση με θέμα «Η ίδρυση και η πορεία της ΔΣΟ, 1993-2023, ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης για το παρόν και το μέλλον».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι συμμετέχοντες στην επετειακή Συνέλευση της ΔΣΟ πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *