Φωκίδα: Προχωρά η κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου

Γράφτηκε από
Φωκίδα: Προχωρά η κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου                                                                                                     950x622

Προγραμματική σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης για την υλοποίηση του έργου: «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου τέως Δήμου Λιδωρικίου και νυν Δήμου Δωρίδας».

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού  23.744.516 ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η μεταβίβαση της αρμοδιότητας υλοποίησης του έργου, από τον Δήμο Δωρίδος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή μιας κεντρικής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), όπου θα καταλήγουν με σύστημα αγωγών μεταφοράς τα λύματα των οικισμών Λιδωρικίου, Πενταπόλεως, Μαλανδρίνου (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραίλας, Λεύκας, ενώ προβλέπεται και μικρή ποσότητα λυμάτων για την κάλυψη των εκτός αποχετευτικού δικτύου μεμονωμένων κατοικιών.

Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εξυπηρετεί τη λειτουργία της ΕΕΛ. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται και τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Λεύκας, Βραίλας και τμήματος της Πεντάπολης.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε:

«Μια διεκδίκηση δεκαετιών δικαιώθηκε με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της πρότασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού λυμάτων των οικισμών του Μόρνου, με προϋπολογισμό 23.744.516 ευρώ.

»Πρόταση, την οποία καταθέσαμε σε πλήρη συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδος και μαζί συνεχίζουμε βήμα – βήμα για την υλοποίηση ενός έργου τεράστιας σημασίας για τη Φωκίδα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

»Υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση και τρέχουμε πλέον τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου. Ευχαριστούμε και πάλι την κυβέρνηση και όσους στήριξαν αυτή τη διεκδίκηση. Δουλεύουμε μεθοδικά και εντατικά για να υλοποιηθεί το έργο και να παραδοθεί στους πολίτες».

Ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης τόνισε: «Η κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού στη λίμνη του Μόρνου αποτελεί μία από τις κυριότερες διεκδικήσεις του Δήμου Δωρίδος, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ημέρα υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης αυτού του έργου, που εντάχθηκε για χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι ορόσημο για την περιοχή μας, καθώς σημαίνει την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης και υλοποίησης ενός έργου εθνικής σημασίας, μια παρέμβαση τομή που θα συμβάλει στην προστασία της λίμνης του Μόρνου με τη λύση του αποχετευτικού προβλήματος των οικισμών γύρω από τη λίμνη, αλλά και των Φυλακών Μαλανδρίνου. Θα συμβάλει επίσης, στην άρση των αρνητικών συνεπειών που προκλήθηκαν στην περιοχή από την κατασκευή του φράγματος και τη δημιουργία της λίμνης Μόρνου, με τελικό στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

»Θέλω να ευχαριστήσω, τον Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων, τους μελετητές και τα στελέχη του Δήμου Δωρίδος, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο, ώστε σήμερα να μιλάμε για την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης ενός μεγάλου έργου.

»Ο Δήμος Δωρίδος, δεν εφησυχάζει, θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις, ώστε να αρθούν όλες οι αρνητικές συνέπειες που προκλήθηκαν από την κατασκευή του φράγματος και επηρεάζουν μέχρι σήμερα το σύνολο των δραστηριοτήτων, αποτελώντας εμπόδιο στην ανάπτυξή της περιοχής αυτής του Δήμου μας».

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *