Υποβάλετε αίτηση τώρα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής 2024!

Γράφτηκε από
Υποβάλετε αίτηση τώρα για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής 2024! news eu organic awards 600x400px

Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για την 3ηέκδοση των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ ανοίγει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου 2024. Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αναγνωρίζουν διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων, τα οποία έχουν δημιουργήσει καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα που έχουν δημιουργήσει πραγματική προστιθέμενη αξία για την παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. Η τελετή απονομής των βραβείων έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα.

Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την  Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Περιφέρειας, την  COPA-COGECA  και IFOAM Organics Europe, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία. Οκτώ βραβεία θα απονεμηθούν σε επτά κατηγορίες:

  • Καλύτεροι βιοκαλλιεργητές (γυναίκες και άνδρες)
  • Καλύτερη βιολογική περιοχή
  • Η καλύτερη βιολογική πόλη
  • Καλύτερη βιολογική «βιοπεριφέρεια»
  • Καλύτερη ΜΜΕ μεταποίησης βιολογικών τροφίμων
  • Καλύτερος έμπορος λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων
  • Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/υπηρεσία τροφίμων

Κάθε φορέας ή θεσμικό όργανο της ΕΕ κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων με αξιοσημείωτο έργο που συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα και/ή προσβασιμότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ μπορεί να υποβάλει αίτηση. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο βιοκαλλιεργητές, βιοπεριφέρειες ή επιχειρήσεις στην αλυσίδα βιολογικών τροφίμων με μοναδική προσέγγιση, αλλά και πόλεις ή περιφέρειες που προσφέρουν βιολογικά γεύματα σε ασθενείς ή μαθητές ή προωθούν με άλλο τρόπο τη βιολογική παραγωγή.

Οι αιτήσεις σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτες μέσω ηλεκτρονικού εντύπου έως τις 12 Μαΐου 2024. Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα εξεταστούν από την κριτική επιτροπή των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ με βάση τα κριτήρια της αριστείας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της δυνατότητας αναπαραγωγής του έργου σε άλλα μέρη της ΕΕ. Οι νικητές θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ.

Η βιολογική γεωργία προστατεύει το περιβάλλον και το κλίμα μας, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων μας. Με την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η βιολογική γεωργία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων για την ΕΕ.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχέδιο  δράσης για τη στήριξη της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς βιολογικών προϊόντων διατροφής και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της βιολογικής παραγωγής σύμφωνα με τη στρατηγική  «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη  βιοποικιλότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να καθορίσουν εθνικές τιμές-στόχους για τη βιολογική γεωργία και να είναι γενικά φιλόδοξα όσον αφορά τη βιολογική παραγωγή στα στρατηγικά τους σχέδια  για την ΚΓΠ και στα εθνικά τους σχέδια δράσης για τη βιολογική παραγωγή. Από τον Ιανουάριο του 2023, η κοινή γεωργική πολιτική παρέχει αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη για τη μετατροπή και τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, στην οποία υπογραμμίζεται η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον τομέα.

Ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους  Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε σχετικά:

Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλυφθούν εμπνευσμένα παραδείγματα και να αναδειχθεί το πλήρες δυναμικό της βιολογικής γεωργίας: πώς μπορεί να είναι κερδοφόρο για τους γεωργούς και τις επιχειρήσεις, παραγωγικό για την κοινωνία και προστατευτικό για το περιβάλλον μας. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των βιολογικών προϊόντων της ΕΕ να υποβάλουν την αίτησή σας, να μοιραστούν την ιστορία σας και να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ.

Ο κ. Oliver Röpke, Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δήλωσε:

Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αποτελούν σημαντική αναγνώριση για τους ανθρώπους που εμπνέουν την αλλαγή. Αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και του μεγάλου πάθους τους για την οικοδόμηση επιτυχημένων βιολογικών επιχειρήσεων και τη συμβολή τους σε μια πιο βιώσιμη γεωργία στην ΕΕ. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων και να ενθαρρύνουμε την αγορά τους καθώς η παραγωγή και η κατανάλωση συμβαδίζουν. Ανυπομονώ να δω ποιες βιολογικές επιχειρήσεις θα κερδίσουν αυτή την έκδοση!

Η κ. Kirstine Bille, μέλος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε:

Η λύση στην τρέχουσα γεωργική κρίση δεν έγκειται στην αθέτηση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Αντιθέτως, πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία, όπως η βιολογική γεωργία.

κ. Mladen Jakopović, Copa Ο Αντιπρόεδρος, δήλωσε:

Ως Ευρωπαίοι αγρότες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε στην τρίτη έκδοση των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, συμβάλλοντας στην αναγνώριση και τον εορτασμό της αριστείας στον τομέα μας. Η Copa-Cogeca είναι υπερήφανη που συνεχίζει να υποστηρίζει αυτά τα βραβεία, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο της ευρωπαϊκής γεωργίας στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Τα βραβεία αυτά αποτελούν πολύτιμη πλατφόρμα για την ενίσχυση των προσπαθειών τους και τη διευκόλυνση της διάδοσης βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Jan Plagge, πρόεδρος της  IFOAM Organics Europe, δήλωσε:

Είναι τιμή μου να εγκαινιάσω την τρίτη έκδοση των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η πρωτοβουλία αυτή έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά μια μεγάλη πλατφόρμα για την παροχή επάξιας προβολής σε καινοτόμες επιχειρήσεις βιολογικής παραγωγής σε όλη την Ευρώπη, χρησιμεύοντας ως έμπνευση για επαγγελματίες και ιδρύματα εντός και εκτός του τομέα της βιολογικής παραγωγής. Μέσω αυτών των βέλτιστων περιπτώσεων, μπορούμε να δείξουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η βιολογική παραγωγή αποδίδει και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τη στρατηγική της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Τα βραβεία αυτά αποτελούν μέρος του ενάρετου κύκλου που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να μετατρέψουμε το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων σε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό σύστημα, το οποίο θα επικεντρώνεται στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας σε ένα πλαίσιο αλλαγής του κλίματος και απώλειας βιοποικιλότητας και στην αποκατάσταση της αρμονίας και της ισορροπίας μεταξύ περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *