Συνάντηση εργασίας του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κ. Κατσαφάδο

Γράφτηκε από
Συνάντηση εργασίας του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κ. Κατσαφάδο image0 2 950x713

Συνάντηση εργασίας είχαν σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ιωάννης Μπούγας με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Κώστα Κατσαφάδο ενόψει του νέου Κοινοβουλευτικού Έργου και την επικείμενη κατάθεση νέων νομοσχεδίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Πάνος Αλεξανδρής, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κα Βίκυ Γιαβή και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κα Δήμητρα Λυγούρα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης κυριάρχησε η συνδρομή και αρωγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα υπό κατάθεση Σχέδια Νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ειδικότερα πρόκειται για το: Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Επιτάχυνση Διαδικασιών Στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας-Τροποποιήσεις του ν.4963/2022», Σχέδιο Νόμου «Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας-Τροποποιήσεις ΠΚ και ΚΠΔ» και τις αλλαγές που προωθούνται για την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων.

Συγκεκριμένα:

-Στο Σχέδιο Νόμου “ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4963/2022” το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την 1 η .9.2023 και αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 750 ατόμων στη Δικαστική Αστυνομία (ένστολο – ένοπλο και πολιτικό προσωπικό) η συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφορά σε:

  • Υγειονομικές Εξετάσεις /Ψυχοτεχνικές- Αθλητικές Δοκιμασίες/ Υψομέτρηση.
  • Ειδική Εισαγωγική Εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει ως ευεργετική συνέπεια την άμεση αποδέσμευση αστυνομικού προσωπικού από δικαστικές υπηρεσίες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές που προωθούνται με τον Ν. 4937/2022 για την αποδέσμευση της ΕΛ.ΑΣ από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής δίκης κάτι που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΚ ΚΑΙ ΚΠΔ», αυτό αποσκοπεί στην επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης, μέσω στοχευμένων τροποποιήσεων των Ποινικών Κωδίκων. Κύρια σημεία κοινού ενδιαφέροντος με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστιάζονται σε:

-Πραγματική έκτιση των ποινών πλημμεληματικού χαρακτήρα.
-Αυστηροποίηση της υφ’ όρον απολύσεως.
-Περιορισμό ανασταλτικού αποτελέσματος της εφέσεως.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατηγορίες άρθρου:
Δικαιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *