Στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα στην ΚΑΠ και να μη μπορούν να τα απορροφήσουν τα Κράτη Μέλη λόγω γραφειοκρατίας

Γράφτηκε από
Στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα στην ΚΑΠ και να μη μπορούν να τα απορροφήσουν τα Κράτη Μέλη λόγω γραφειοκρατίας          1 950x633

Τις 7 προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των οποίων η υλοποίηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει μετατόπιση του αγροδιατροφικού μοντέλου της χώρας μας, από τις επιδοτήσεις στην παραγωγή και στην αγορά, ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ) που γίνεται στα Ιωάννινα.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «οι Έλληνες αγρότες περιμένουν από εμάς να είμαστε ολοένα πιο αποτελεσματικοί και ολοένα πιο άμεσοι στις αντιδράσεις μας στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αξιοποιώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και επιλογές που προσφέρονται μέσα από τις πολιτικές της Ε.Ε. για τον πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό κι ένα από τα ζητήματα που έθεσα στον απολογισμό για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΣ ΚΑΠ είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ευελιξίας και της επικουρικότητας. Είναι στρατηγικό λάθος να υπάρχουν χρήματα που τα Κράτη Μέλη δεν μπορούν να απορροφήσουν, λόγω της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας εφαρμογής των προγραμμάτων».

Σε αυτή τη λογική κάλεσε όλο το δυναμικό του ΥπΑΑΤ να παρακαλουθεί στενά τις εξελίξεις και να καταγράφει και να ιεραρχεί τις ανάγκες που υπάρχουν, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες, που αφ’ ενός μοχλεύουν πόρους τη ΚΑΠ, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και αφ’ ετέρου υπηρετούν την στρατηγική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα.

Επανέλαβε την ανάγκη δομικής αναδιάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας, ότι πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη γεωργία. «Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Βασικές προτεραιότητες στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, αποτελούν:

  • η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος 
  • η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας,
  • η εξωστρέφεια και η αύξηση της παραγωγικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,
  • η βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας,
  • η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,
  • η διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές, καθώς και
  • η βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

Αναφερόμενος στις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥπΑΑΤ προς την κατεύθυνση αυτή επισήμανε ότι σχεδιάσθηκαν και υλοποιούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από πόρους της Ε.Ε., σε μέτρα πολιτικής που στοχεύουν:

– Στην στήριξη της ηλικιακής αναδιάρθρωσης του πρωτογενή μας τομέα και στην ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας στις αγροτικές μας περιοχές μέσα από το πρόγραμμα των νέων γεωργών με πόρους άνω των 600 εκ. €,. Υπενθύμισε μάλιστα την ένταξη 2.200 επιλαχόντων στο πρόγραμμα, με επί πλέον 81 εκατ. ευρώ. και τόνισε ότι το πρόεγραμμα για Νέους Αγρότες θα επαναπροκηρυχθεί εντός του 24. Ήδη έγινε η προδημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης.

– Στην βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων υποδομών στη Γεωργία, με στόχο τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων. Υπενθύμισε δε ότι μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0» ύψους 4 δις ευρώ και τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλάζει ο παραγωγικός χάρτης της χώρας.

– Στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, επιδιώκοντας τη διασύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την αγροτική μας παράδοση, μέσα από τα τοπικά προγράμματα LEADER, στα οποία διαθέσαμε για πρώτη φορά συνολικούς πόρους 600 εκ. € για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.  

Παράλληλα τόνισε ότι η πολιτική του ΥΠΑΑΤ επενδύει στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες διαθέτοντας σημαντικότατους πόρους:

ü σε προγράμματα για επενδύσειςΕκσυγχρονισμού Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Σχέδια Βελτίωσης) και Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων,

ü σε προγράμματα για την διευκόλυνση πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης, μέσα από τα Ταμεία Εγγυήσεων και Μικροπιστώσεων,

ü σε προγράμματα για τη συνεργασία και τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, την κατάρτιση και την εκπαίδευσή τους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ΥπΑΑΤ  «για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασικός άξονας της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας, ενίσχυσης της ελληνικής περιφέρειας αλλά και κυρίαρχο στοιχείο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, μέσω της διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας».

Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Ηπείρου εξήρε το έργο του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και την προσπάθειά του η περιοχή να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και υπενθύμισε ότι μόνο για την Περιφέρεια Ηπείρου συνολικά το ΠΑΑ 2014-2020 στήριξε 46.623 δικαιούχους με Δημόσια Δαπάνη ύψους 316 εκατ. ευρώ. Ενώ, μόνο μέσω του προγράμματος LEADER και του Μέτρου 19, η Αναπτυξιακή Ηπείρου και η Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού, επένδυσαν στην Περιφέρεια Ηπείρου κονδύλια άνω των 17,5 εκατ. ευρώ.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *