Στις 24 Ιανουαρίου η συνάντηση 9 υπουργών Γεωργίας του νότου της ΕΕ

Γράφτηκε από
Στις 24 Ιανουαρίου η συνάντηση 9 υπουργών Γεωργίας του νότου της ΕΕ          3 950x713

Η προσαρμογή της ΚΑΠ στις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και η εφαρμογή της με ευελιξία, ώστε να μη χάνονται χρήματα από τα Κράτη Μέλη, θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν οι 9 υπουργοί Γεωργίας των χωρών του Νότου της ΕΕ, που θα συνεδριάσουν, όπως είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στις 24 Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που θα συνεδριάσει η άτυπη ομάδα των EUMED-9 για θέματα που αφορούν σε αγροτικά θέματα.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΑΑΤ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ  στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του ΠΑΑ για τη χώρα και στην υψηλή απορροφητικότητα που έχει επιτευχθεί από τις υπηρεσίες και πρόσθεσε:

«Είναι  μια ευκαιρία να δούμε και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ή και να διορθώσουμε .Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η Ευρώπη πρέπει, επιβάλλεται, να απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε η απορρόφηση χρημάτων-που προβλέπονται για κάθε κράτος μέλος να είναι μεγαλύτερη, διότι έχουμε το φαινόμενο χρήματα να υπάρχουν-λόγω της ΚΑΠ-σε κάθε κράτος- μέλος, αλλά τελικά να μην απορροφώνται σε υψηλότατο ποσοστό, λόγω της δυσκαμψίας και των δυσκολιών που η ίδια η κοινότητα έχει δημιουργήσει.

Αυτό θα είναι και ένα από τα θέματα που θα έχουμε οι 9 υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας του Νότου. Ενεργοποιούμε τη συμμαχία των χωρών του Νότου (Κύπρο, Ελλάδα, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μάλτα) και ένα από τα ζητήματα είναι και αυτό.

Με κάθε τρόπο πρέπει να κινηθεί η Κοινότητα πιο γρήγορα και κυρίως να καταλάβει ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι θεωρητικό, δεν είναι κάτι το οποίο θα έρθει και θα δούμε τα αποτελέσματά του. Έχει έρθει ήδη. Ειδικά στη χώρα μας το αντιμετωπίζουμε τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε πλημμύρες. Είναι σημαντικότατες αυτές οι πρωτοβουλίες, αυτές οι συναντήσεις.  Είναι σημαντικό να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Πού πάνε τα χρήματα, τα οποία η Κοινότητα δίδει και φυσικά και η συνεισφορά του ελληνικού κράτους μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να ξέρουμε και τα ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε ως Κοινότητα να για πετύχουμε το καλύτερο».

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *