Στην Κύπρο ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης για τις εκδηλώσεις των 49 ετών από την τουρκική εισβολή

Γράφτηκε από
Στην Κύπρο ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης για τις εκδηλώσεις των 49 ετών από την τουρκική εισβολή                                     4 950x501

Στις διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που πραγματοποιούνται στις 19 και 20 Ιουλίου στη Μεγαλόνησο παρευρίσκεται, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου κατά την οποία επαναβεβαίωσε  την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο στις προσπάθειες για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, χωρίς παρεκκλίσεις από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η δικαίωση του αγώνα για την επανένωση και την αποκατάσταση της ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε, αποτελεί σταθερή προτεραιότητα και εθνικό χρέος.

Η κα Δημητρίου υπογράμμισε ότι η παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην τραγική αυτή επέτειο για την Κύπρο και τον λαό της, πέραν του σημαντικού της συμβολισμού, δίδει ισχυρό μήνυμα σύμπνοιας και συμπόρευσης Ελλάδας και Κύπρου στον αγώνα για δικαίωση, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. 

Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η πορεία των εθνικών θεμάτων και ο ρόλος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην προώθηση των εθνικών θέσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεταναστευτικό ζήτημα και στην ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισής του, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο Α’ Αντιπρόεδρος παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ, όπου πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνου, στην επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

Στη δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων στο Πανόραμα Αγνοουμένων στα Πυργά απηύθυνε χαιρετισμό, διαβεβαιώνοντας τις οικογένειες των αγνοουμένων ότι ο αγώνας για τη διακρίβωση της τύχης των ανθρώπων τους και η αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας με κάθε μέσο αποτελεί χρέος μας.

Ο κ. Πλακιωτάκης, σημείωσε ότι για το σύνολο των ελληνικών κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, αποτελεί διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα, τονίζοντας ότι η Βουλή των Ελλήνων σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά for a ενώνει τη φωνή της με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση συνολικής λύσης για το Κυπριακό και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να εργαστούν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος ενημερώθηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων κ. Νίκο Κέττηρο για το έργο της Επιτροπής, ενώ αντάλλαξε απόψεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρη Γεωργιάδη. 

Βουλή των Ελλήνων

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *