Στέφανος Σταμέλλος: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να δεσμευτούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Γράφτηκε από
Στέφανος Σταμέλλος: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να δεσμευτούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων                    950x713

Η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ένα από τα κρίσιμα προβλήματα για τους δήμους της Στερεάς και έχει φτάσει νομίζω ο κόμπος στο χτένι. Οι χρόνιες καθυστερήσεις μας δίνουν το δικαίωμα να μιλάμε για σκοπιμότητες και όχι για αδυναμία. Όλα δείχνουν ότι οι γνωστές και αόρατες δυνάμεις – κυβερνητικές επιλογές πιστές στις επιταγές της σχολής του Σικάγου, σπρώχνουν διαρκώς τα πράγματα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και την καύση. Όμως δεν φτάνει να το λέμε. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να δεσμευτούν:

– Ότι θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων) (ΤοΣΔΑ) με βάση την γνωστή ιεράρχηση.

– Ότι θα οργανώσουν τη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) με σκοπό να πετύχουν τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς ποσοτικούς στόχους στην ανακύκλωση με τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα.

– Ότι θα πιέσουν για την απαραίτητη δημιουργία άμεσα Μονάδων Κομποστοποίησης βιοαποβλήτων

– Ότι θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση καφέ κάδων, με τρόπο ώστε να διευκολύνονται όλοι οι δημότες, να δοθούν κάδοι οικιακής κομποστοποίησης και να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των οργανικών αποβλήτων.

– Ότι θα δρομολογήσουν σχέδιο «Πληρώνω Όσο Πετάω» για τη χρέωση των δημοτικών τελών καθαριότητας των νοικοκυριών σε συνάρτηση με την παραγωγή των σύμμεικτων απορριμμάτων τους και την εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων.

– Ότι θα κατασκευαστούν άμεσα και θα λειτουργήσουν τα Πράσινα Σημεία, που προβλέπονται από το κάθε ΤοΣΔΑ.

– Ότι θα αντιμετωπίσουν το θέμα των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στο Δήμο τους, σε συνεργασία με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου, για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους.

– Ότι θα οργανώσουν την ενημέρωση και τη συμμετοχή των δημοτών, με δεδομένο ότι η επιτυχία του στόχου εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τη σωστή ενημέρωση. Η πόρτα-πόρτα ενημέρωση έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότερη δράση για την αλλαγή της συμπεριφοράς των δημοτών.

– Ότι θα κάνουν αγώνα για να αποτραπεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και η καύση των απορριμμάτων, όπως μεθοδεύεται με τις ΜΕΑ-ΣΔΙΤ

Σε ένα μήνα η προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται. Οι τετραετίες περνούν και γίνονται «στιγμές» στη ζωή μας. Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις με κοστολογημένα έργα προτεραιότητας και με χρονοδιαγράμματα έχουν αξία∙ και όχι τα γενικόλογα προγράμματα και οι εκθέσεις ιδεών για «να βγούμε από την υποχρέωση». Ειδικά σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, ο χρόνος έχει εξαντληθεί!

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Πηγή: http://www.e-ecology.gr

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον · Χρονογράφημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *