Ο Δήμος Καλαμάτας στρέφεται στον Καταδυτικό Τουρισμό

Γράφτηκε από
Ο Δήμος Καλαμάτας στρέφεται στον Καταδυτικό Τουρισμό                                                                                                     950x695

Στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας με την υλοποίηση της δράσης “Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα”. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν πέντε τουλάχιστον ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα με την πόντιση πλοίων και τεχνητών υφάλων ποικίλων σχημάτων και μεγεθών εντός του Μεσσηνιακού Κόλπου και πλησίον της ανατολικής ακτής στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Τα αξιοθέατα αυτά εκτός από πόλος έλξης ερασιτεχνών αυτοδυτών θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και καταφύγιο για την θαλάσσια ζωή, εξ αιτίας της θέσης τους.

Για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα από τη Δημοτική Επιτροπή η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης (δείτε ΕΔΩ), που είχε υπογραφεί το 2021, μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, όταν το 2021 εκδόθηκε το ΦΕΚ για τον καταδυτικό τουρισμό και τα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα ο Δήμος ανταποκρίθηκε αμέσως και έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Πλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου, αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για τον ποντισμό των σκαφών για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου πάρκου με τις σχετικές προϋποθέσεις.

Η τροποποίηση αφορούσε στον προϋπολογισμό του έργου, και συγκεκριμένα:

Ο Προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 50.000 € πλέον Φ.Π.Α. και θα διατεθούν για την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση και την εγκατάσταση των τεχνητών αυτών αξιοθέατων. Η ανάλυση του κόστους αυτού θα είναι :

1. Κόστος Μελέτης από τον Τεχνοβλαστό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. «ARIA» 10.000€. Η μελέτη από την υλοποίηση της Δράσης με την συνεργασία του Τεχνοβλαστού του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. με την επωνυμία: “ARTIFICIAL REEF INNOVATIVE APPLICATIONS – IKE”

2. Προετοιμασία των σκαφών, μεταφορά και βύθιση τους στα επιλεγμένα σημεία 14.000 €.

3. Προμήθεια τεχνητών υφάλων, μεταφορά και βύθιση τους στα επιλεγμένα σημεία 11.000 €.

4. Προμήθεια Σκάφους για επίβλεψη υλοποίησης και συντήρησης δράσης 15.000 €.

Καθώς εγκρίθηκε και η τροποποίηση στο χρονοδιάγραμμα του έργου, δηλαδή:

  1. Εννέα (9) μήνες για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών (έως 20.06.22).
  2.  Είκοσι τέσσερις (24) μήνες για την αδειοδότηση της Δράσης (έως 20.06.24).
  3.  Δεκαοκτώ (18) μήνες για τις εργασίες υλοποίησης της δράσης (έως 20.12.25).

Η συντήρηση, επίβλεψη και ορθή λειτουργία της δράσης θα ανήκει στη Δ.Ε.Υ.Α Καλαμάτας, εκτός και αν ανατεθεί σε άλλον φορέα, που θα συσταθεί για αυτόν τον λόγο. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στην από 20/09/2021 υπογεγραμμένη Προγραμματική Σύμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι, το έργο αυτό έχει κύριο στόχο την αναβάθμιση  της υποθαλάσσιας βιοποικιλότητας του Μεσσηνιακού Κόλπου αλλά και να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης, ξενάγησης και εκπαίδευσης αυτόνομων δυτών.

Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Τουρισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *