Ναύπακτος: Μουσική βραδιά με την Ορχήστρα «Νυκτών Εγχόρδων»

Γράφτηκε από
Ναύπακτος: Μουσική βραδιά με την Ορχήστρα «Νυκτών Εγχόρδων»


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλειος Γκίζας, σας προσκαλούν σε μια αλησμόνητη μουσική βραδιά με την Ορχήστρα «Νυκτών Εγχόρδων» Θανάσης Τσιπινάκης του Δήμου Πατρέων, το Γιώργο Ανδρέου και τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 στις 21:30 μμ. στο Κάστρο Ναυπάκτου (παραλία Ψανής).

Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΄΄Θανάσης Τσιπινάκης΄΄ του Δήμου Πατρέων καθώς διαρθρώνεται από μια καμεράτα με μαντολίνα, μάντολες, και κιθάρες, έχει το ιδανικό ηχόχρωμα που συνδέει τον ήχο της Σμυρνέικης Εστουδιαντίνας με τις Λαϊκές ορχήστρες. Η ορχήστρα ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 37 χρόνια και διακρίνεται για το υψηλό καλλιτεχνικό της επίπεδο. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας κινείται μεταξύ κλασικής και μπαρόκ μουσικής, συνθέσεων του 20ου αιώνα, όπερας και έντεχνης ελληνικής μουσικής. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών, όπως με τον τενόρο Jose Carreras, ενώ έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ορχήστρα έχει έντονη και πολυδιάστατη δισκογραφική παρουσία, έχοντας ηχογραφήσει συνολικά 16 δίσκους.

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Ανδρέου ξεκινά τη συναυλία με τραγούδια με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΣΤΕΩΣ» καθώς η Σμύρνη υπήρξε η μητέρα του Ελληνικού Λαϊκού Τραγουδιού. Οι πρώτες φόρμες λαϊκών τραγουδιών, μαζί με πολλά από τα πρώτα ηχογραφήματα τους, γεννήθηκαν και συνέβησαν στην ιστορική πόλη του Ελληνισμού. Η μουσική εργασία του Γιώργου Ανδρέου επιχειρεί να αναδείξει αυτήν ακριβώς την διαδρομή επίδρασης και εξέλιξης της Σμυρνέικης μουσικής στο Λαϊκό Τραγούδι που μέχρι σήμερα αποτελεί κεντρικό κομμάτι του πολιτισμού μας. Από τον «Μανέ της Σμύρνης», τον «Μανέ της καληνυχτιάς», το «Φονιάς θα γίνω» και ένα σωρό αντίστοιχα αριστουργήματα μέχρι τα «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν», την «Φαληριώτισσα» και την «Αχάριστη» η διαδρομή είναι λαμπρή και συναρπαστική.

Η συμμετοχή της Ελένη Τσαλιγοπούλου που το έργο της συνδέεται με τη σπουδαία ελληνική παράδοση, μέσα από τα δημοτικά της Νάουσας μέχρι τα διαχρονικά νησιώτικα, θα αποτελέσει ιδανική συνθήκη να ακουστούν κορυφαία λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών επίσης όπως και σύγχρονες διασκευές  τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τον τελευταίο δίσκο της, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη. Συντελεστές της εκδήλωσης είναι στην ερμηνεία η Ελένη Τσαλιγοπούλου, στη διεύθυνση ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, στο πιάνο ο Γιώργος Ανδρέου και στη Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας η Βάγια Ζεππάτου.

Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχει ως στόχο τη διάνθιση της καθημερινότητας με πολιτιστικά γεγονότα που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της σχέσης του ανθρώπου με το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, υπό τους ήχους μουσικής που συνδέονται άμεσα με την παράδοση.

Να τονιστεί επιπλέον πως με γνώμονα τη δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού Νίκου Κοροβέση ότι «με ποιοτικές συνεργασίες σκοπεύουμε να αναδείξουμε κάθε πολιτιστική πτυχή της Π.Δ.Ε.. Η δράση αυτή στην Ναύπακτο  αποτελεί το επισφράγισμα της πρόθεσης του Τομέα Πολιτισμού να δώσει βήμα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν», ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ θα συνεχίσει να προσφέρει εμπνευσμένες  δράσεις  Τέχνης στους πολίτες και να δημιουργεί  συνθήκες κοινωνικό-πολιτισμικής συνοχής.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *