Λ. Αυγενάκης από Γερμανία: Τα ελληνικά προϊόντα είναι ταυτισμένα με την ποιότητα και την ασφάλεια

Γράφτηκε από
Λ. Αυγενάκης από Γερμανία: Τα ελληνικά προϊόντα είναι ταυτισμένα με την ποιότητα και την ασφάλεια                    Anuga

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης παραβρέθηκε στα εγκαίνια της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης τροφίμων και ποτών στον κόσμο,  Anuga στην Κολωνία. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Γερμανό Υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ, με τον οποίο ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση. Τον ευχαρίστησε και πάλι για την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, όπου συζητήθηκε η ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα και τη Θεσσαλία που επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel στις αρχές Σεπτέμβρη.

Κάτω από τη «στέγη» της Διεθνούς Εκθέσεως Anuga, οι χιλιάδες επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις καινοτομίες και τις νέες τάσεις στην παγκόσμια αγορά του κλάδου με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται δυναμικά από 269 εκθέτες -αριθμό ρεκόρ- οι οποίοι προσδίδουν έντονο «ελληνικό άρωμα» στην “Anuga 2023” κι έχουν κοινό στόχο την προβολή των μοναδικών προϊόντων από κάθε γωνιά της χώρας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού!

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Enterprise Greece, που κατανοώντας το ειδικό βάρος της ευρωπαϊκής αγοράς για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών, έχει οργανώσει την πλέον εντυπωσιακή εθνική συμμετοχή των τελευταίων ετών».

Σε δηλώσεις που έκανε στο FNB ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για την δυναμική ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση. «Βλέπω την Ελλάδα παντού. Η Ελλάδα σε μια κορυφαία στον κόσμο έκθεση αγροτικών προϊόντων,κυριαρχεί. Μυρίζει παντού Ελλάδα», τόνισε, κι επισήμανε: «Η Ελλάδα ξαναβρίσκει το ρυθμό της , την οντότητα της, την υπόστασή της και σε πολλές μεγάλες αγορές που είχαμε χαθεί. Με την αναβάθμιση της εμπιστοσύνης των αγορών  γίνεται και μια άλλη αναβάθμιση και αυτή της ίδιας της αγοράς.Πλέον ξέρουν ότι ελληνικό προϊόν σημαίνει ποιότητα, σημαίνει ασφάλεια, σημαίνει σωστή τιμή και σημαίνει και συνέπεια. Οι παραγωγοί μας, μεταποιητές, εξαγωγείς, συνεπείς στο ραντεβού, είναι εδώ».

Ο υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί είδε εκθέτες από τον Θεσσαλικό κάμπο που γνωρίζει ότι έχουν υποστεί ζημιές, αλλά είναι παρόντες στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Είναι πολύ συγκινητικό αυτό και τους αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί αυτοί είναι η Ελλάδα που εμείς επενδύουμε, αυτή είναι η Ελλάδα κι αυτοί είναι οι Έλληνες που πραγματικά αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε διπλά και τριπλά για  να μπορέσουμε να πάμε τη χώρα μας ψηλότερα».

Ο ΥπΑΑΤ αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν ορισμένα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας καθώς η Θεσσαλία παράγει το 23% της φυτικής και το 18% της ζωικής παραγωγής, αλλά υπάρχει πρόνοια για την κάλυψη του κενού. Τόνισε ότι η παρουσία του ελληνικού κράτους είναι συνεχής, στηρίζει τους παραγωγούς και στη Θεσσαλία, και στη Φθιώτιδα, και στον Έβρο και στην Εύβοια και υπενθύμισε ότι ήδη η κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%, ενώ ενέταξε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής αποζημιώνοντάς τους για ζημιές που έχουν υποστεί στον εξοπλισμό τους. Παράλληλα, είπε, ότι το ΥΠΑΑΤ μερίμνησε και για την αποζημίωση όσων παραγωγών δεν ήταν υποχρεωμένοι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσουν την παραγωγή τους και για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποζημιωθούν και οι παράκτιοι αλιείς Μαγνησίας, Λάρισας και Σποράδων.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι ξένοι καταναλωτές να επιλέξουν τα ελληνικά προϊόντα, ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε, ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό γιατί έχουν εξαιρετική ποιότητα. «Εμπιστευόμαστε και τον νοικοκύρη παραγωγό, εμπιστευόμαστε τους εξαγωγείς και τους τυποποιητές και γι΄αυτό είμαστε υποστηρικτές των διεπαγγελματικών, κάτι το οποίο έχει ατονήσει. Μόλις βρούμε λίγο το ρυθμό μας και βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα στη Θεσσαλία το επόμενο θέμα είναι οι διεπαγγελματικές. Να υπάρχουν δηλαδή στο ίδιο τραπέζι ο παραγωγός και όλοι οι ενδιάμεσοι μέχρι τον εξαγωγέα, ώστε να υπάρχει μια συζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν σε όλα τα στάδια. Είναι στόχος, είναι επιδίωξη και θα το πετύχουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα γίνουμε και καλύτεροι, αλλά και πιο ανταγωνιστικοί». Ο ΥπΑΑΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και κατέληξε: «Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μας έχει δώσει ρητή εντολή και εμείς την τηρούμε: Να στηρίξουμε το νοικοκύρη Έλληνα παραγωγό, τον νοικοκύρη Έλληνα μεταποιητή, τον νοικοκύρη Έλληνα εξαγωγέα».

Συνάντηση με την ελληνική κοινότητα

Χθες το βράδυ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και στελέχη της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ.

Όπως επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, η ελληνική κοινότητα της Κολωνίας προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τον ελληνισμό στη μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στα τελευταία τέσσερα χρόνια, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αποπνέει ασφάλεια και αξιοπιστία σε όλα τα επίπεδα και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση μέσα από τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε από το brain Drain να περάσουμε στο Brain Gain.

Άπαντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που εξασφαλίσθηκε η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *