Τι δεν λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για την ανακύκλωση και την Διαλογή στην Πηγή

Γράφτηκε από
Τι δεν λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για την ανακύκλωση και την Διαλογή στην Πηγή                    950x622

Τουλάχιστον έλλειψη ειλικρίνειας και αυτοκριτικής μπορεί να αποδώσει κανείς σε όσα λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στο άρθρο του στην εφημερίδα «Απογευματινή». Επαναλαμβάνει τα αυτονόητα και χιλιοειπωμένα ευχολόγια, προσπαθώντας να αποφύγει ή να αποκρύψει τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης για τις καθυστερήσεις στην Ανακύκλωση και την Διαλογή στην Πηγή.

Δεν φταίνε λέει οι Δήμοι… Οι Δήμοι φταίνε! και βασικά η ΚΕΔΕ ως το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης -και ο ίδιος ως πρόεδρος και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Τρικάλων – Καρδίτσας- διότι δεν έθεσαν την ανακύκλωση ως πρώτη προτεραιότητα. Αν πράγματι οι δήμοι ήθελαν να προχωρήσουν τα Σχέδια και οι δεσμεύσεις, έπρεπε να πιέσουν την κυβέρνηση για χρηματοδότηση διεκδικώντας την υλοποίηση των στόχων και των έργων. Σ’ αυτό μπορεί φυσικά να αντιπαραθέσει κανείς, πως η αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια σταμάτησε να είναι διεκδικητική και δεν είναι παρά το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης και φέουδο του κόμματος…

Ταυτόχρονα όμως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσπαθεί να κρύψει και να μην κατονομάσει τον βασικό υπεύθυνο ή τους υπεύθυνους. Δεν λέει τίποτα για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για τις καθυστερήσεις, παρά τις απανωτές εξαγγελίες από το 2019 που ανέλαβε. Ο πρόεδρος ξέρει πολύ καλά γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Ξέρει πως τα συμφέροντα και οι εταιρείες μεθοδεύουν και καραδοκούν να μοιραστούν την πίτα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία είναι μεγάλη. Και στο όνομα αυτών των συμφερόντων μένει η χώρα ανοχύρωτη και ανήμπορη να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα τόσα χρόνια. Δεν λέει τίποτα για τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), κυρίως με ΣΔΙΤ – ή χωρίς ΣΔΙΤ, δεν έχει και πολύ σημασία. Τις ΜΕΑ, που δεν τις χρηματοδοτεί πλέον η ΕΕ γιατί τις θεωρεί ότι είναι εκτός στόχων. Και αυτοί επιμένουν. Δεν λέει τίποτα ότι όλα τα σχέδια οδηγούν στην καύση και όχι στην επανένταξη των υλικών στην παραγωγική διαδικασία, όπως προβλέπεται από τους στόχους και επιβάλλεται από την κυκλική οικονομία και τη λογική: όχι σπατάλες, αειφορία στα υλικά, στο περιβάλλον, οικονομία στη φύση για την αειφορία και τη βιωσιμότητα.

Και δεν είναι μόνο ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) «… ουσιαστικά ανύπαρκτος». Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ κάποιος το διόρισε και έχει την εποπτεία της λειτουργίας του∙ και είναι ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση. Καμιά αναφορά δεν κάνει για το ρόλο των εταιρειών στο χάος που επικρατεί στο χώρο των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Και τόσα άλλα, για τα οποία δυστυχώς σύσσωμη η αυτοδιοίκηση «ποιεί την νήσσαν».

Το μόνο που ενδιαφέρει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αυτή τη στιγμή είναι να μην πληρώσουν οι δήμοι το Τέλος Ταφής και τίποτα άλλο. Το Τέλος Ταφής όμως ως μέτρο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Έχει θεσπιστεί από το 2012  και απλά έπαιρνε συνεχείς αναστολές εφαρμογής.

Λαμία, 29.4.2023

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos
Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *