Λευτέρης Αυγενάκης σε αγρότες της Θεσσαλίας: Κάντε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ

Γράφτηκε από
Λευτέρης Αυγενάκης σε αγρότες της Θεσσαλίας: Κάντε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ                                     950x713

Για την προσεχή Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, ορίσθηκε η επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βoϊτσεσχόφσκι στη Θεσσαλία, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Astra.

Ταυτόχρονα και μέσω του Astra και στις επισκέψεις του στα παραλίμνια χωριά της Κάρλας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρότρυνε τους παραγωγούς να καταθέσουν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή των προκαταβολών.

Σημειώνεται ότι οι εκτάσεις που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα ανέρχονται σε περίπου, ένα εκατομμύριο στρέμματα, ενώ οι δηλώσεις για φυτική παραγωγή κυμαίνονται στις 15.000, σε αντίθεση με τις δηλώσεις για ζωική παραγωγή που τείνουν να ολοκληρωθούν, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να πάρουν προκαταβολές στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο ΥπΑΑΤ εξήγησε ότι δεν απαιτείται άλλη δήλωση για τις ζημιές στην παραγωγή και άλλη δήλωση για την απώλεια κεφαλαίου και μηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά αποζημιώσεις από την Κρατική Αρωγή. Όπως επίσης και ότι οι πληγέντες δεν καταβάλουν εκτιμητικά τέλη, ενώ μπορούν και χειρόγραφα να υποβάλουν δηλώσεις, αρκεί να αναγράφουν τον ΑΦΜ και το τηλέφωνό τους.

«Η κυβέρνηση είναι εδώ, θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει και οι πληγέντες να βοηθήσουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία», τόνισε ο Υπουργός και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την ΕΕ την εξαίρεση του ΕΛΓΑ από τον κανόνα που απαγορεύει στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν αντίστοιχους γεωργικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, έχοντας ήδη εξασφαλίσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην παραγωγή τους. Παράλληλα όπως ανακοίνωσε, έχει διασφαλιστεί μέσω deminimis η αποζημίωση των παράκτιων αλιέων για όσο διάστημα φερτά υλικά στον Παγασητικό τους εμποδίζουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Τέλος, αναφερόμενος στα αλιεύματα τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να πιστοποιεί ότι τα αλιεύματα της περιοχής είναι ακατάλληλα.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *