Αποζημίωση πληγέντων αγροτών από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Γράφτηκε από
Αποζημίωση πληγέντων αγροτών από τις πρόσφατες πυρκαγιές money 1005476 1280 950x632

Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη µε κοινωνική ευαισθησία στις σημαντικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τους παραγωγούς της Φωκίδας.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια), οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, προβαίνει στην ενεργοποίηση ειδικής διαδικασίας για την επιχορήγησή τους, όπως προβλέπεται στο ν. 4797/2021.

Ειδικά για περιπτώσεις θεομηνιών µε εκτεταμένες ζημιές, προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής έναντι της εν λόγω επιχορήγησης, η οποία βασίζεται σε αρχικές εκτιμήσεις από διαθέσιμα στοιχεία, για την άμεση στήριξη των πληττόμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 Με κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα εκδοθεί κατόπιν σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η τιμή για την αρχική εκτίμηση της ζημιάς ανέρχεται στο ποσό των 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 2/3 της τιμής αυτής για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες. Σχετικά με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης. Κατά συνέπεια, οι πληγέντες θα λάβουν ως προκαταβολή περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *