Καθαρισμοί ποταμών στην Ηλεία

Γράφτηκε από
Καθαρισμοί ποταμών στην Ηλεία

Με εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης δυο εκ των μεγαλύτερων αποστραγγιστικών τάφρων του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, τις οποίες παρακολούθησε από κοντά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Πρόκειται για τις αποστραγγιστικές τάφρους 8Τ και Τ19, με παρεμβάσεις σε μήκος που ξεπερνά τα 22 χιλιόμετρα, θωρακίζοντας την πόλη και πολλά χωριά του Δήμου Πύργου, αλλά και περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, από τις οποίες διέρχονται. «Πέραν του μεγάλου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ξεκινήσει και εκτελείται αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες, με καθαρισμούς σε ποταμούς και χειμμάρους σε όλη την Π.Ε. Ηλείας, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού. Μολονότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες μας, ωστόσο,δεδομένηςτης οικονομικής αδυναμίας του Οργανισμού να προβεί στους απαραίτητους καθαρισμούς, η ΠΔΕ έρχεται να συνδράμει στην ανάγκη αυτή, αφού πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η θωράκιση οικισμών, υποδομών και περιουσιών από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλο, επισκέφθηκε την περιοχή του Καταραχίου (Αγκινάρα) όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού στην 8Τ, οι οποίες εκτελούνται σε μήκος 11 χιλιομέτρων, από το Νοσοκομείο Πύργου, προς την ΣΕΤΤΗΛ και μέχρι τις εκβολές στον Αλφειό ποταμό.

Η εν λόγω τάφρος, η οποία εκτίνεται στο βόρειο και δυτικό τμήμα της, ουσιαστικά «αγκαλιάζει» την πόλη ενώ θωρακίζει και τους γειτονικούς οικισμούς, υποδομές, περιουσίες και αγροτικές εκτάσεις από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Ακολούθως, ο κ. Γιαννόπουλος, επισκέφθηκε και την περιοχή του Επιταλίου, στο Αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ, για τις εργασίες που αφορούν στην Τ19 (σε μήκος περίπου 12 χλμ), η οποία γεωγραφικά καλύπτει περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δήμου Πύργου.

Όπως σημείωσε δε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου Θεόδωρος Καραμπίνης, ο οποίος ήταν παρών στην αυτοψία-ενημέρωση, η παρέμβαση είναι εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή, καθώς καθαρισμός σε τέτοιο εύρος και μήκος στην εν λόγω τάφρου, δεν έχει πραγματοποιηθεί για 40 περίπου χρόνια.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδιασμού για την πραγματοποίηση προληπτικών-προκατασταλτικών εργασιών, σε ποταμούς, χειμμάρους αλλά στο δίκτυο του ΓΟΕΒ, έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται και θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα, σημαντικές παρεμβάσεις και καθαρισμοί, σύμφωνα με τις ανάγκες, όπως αυτές καταγράφηκαν και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης συνεδρίασης του ΣΟΠΠ ΠΕ Ηλείας, με αυστηρή ιεράρχηση και βάσει των διαθέσιμων πόρων.

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *