Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

Γράφτηκε από
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»                                                                            950x533

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, καθώς και να συνομιλήσει με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που στεγάζονται εκεί.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο campus από τον Πρόεδρο του Κέντρου, Γιώργο Νούνεση, και ενημερώθηκε για το εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των υποδομών, προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με συμμετέχοντες στη συνάντηση «Smart Health European Digital Innovation Hub», όπου τόνισε την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της δημόσιας υγείας και επισήμανε τους κύριους στόχους που έχει η συγκροτηθείσα Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Πρώτον, πώς θέλουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και με Έλληνες ερευνητές παγκοσμίως. Δεύτερον, πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουμε καλύτερη δημόσια πολιτική. Και τρίτον, πώς θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ηθικής αλλά και του ρυθμιστικού πλαισίου», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο σημείο κατασκευής ενός εκ των πέντε κτηρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν όλα τα projects και η έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ακόμη το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», όπου o Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Κέντρου και ιδρυτής της εταιρείας «Cyrus» Θάνος Στούμπος, μαζί με μέλη της ομάδας του, του έδειξαν πώς λειτουργεί ο καινοτόμος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο που έχουν αναπτύξει. Πρόκειται για εταιρεία – τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος» και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Συζητήθηκαν επίσης τα ευρύτερα οφέλη του συγκεκριμένου καυσίμου και η δυνατότητα αξιοποίησής του στις εμπορικές μεταφορές και σε άλλους τομείς.

Κατά την επίσκεψή του στη νεοφυή επιχείρηση «Protavio», που ασχολείται με την βιοτεχνολογία, συζητήθηκε η ανάπτυξη γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των startups στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα. «Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με χαροποιεί εμένα ιδιαίτερα είναι αυτή η έκρηξη της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων. Πραγματικά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό που γίνεται. Και δημιουργούμε πια ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ερευνητές, από εταιρείες, από ερευνητικά κέντρα», είπε.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν η εταιρεία «Solmeya», όπου ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την μικροάλγη προκειμένου να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον, μετατρέποντάς το σε αμινοξέα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας αλλά και τρόφιμα όπως το γιαούρτι.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ήδη φιλοξενεί 50 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την έρευνα Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης.

Πρωθυπουργικό Γραφείο

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *