Εικαστική έκθεση στη Λαμία

Γράφτηκε από
Εικαστική έκθεση στη Λαμία Instincts

Ο Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. και η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση με το τίτλο «Instincts».

Στην έκθεση Instincts, 36 εικαστικοί, μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας, στρέφουν το βλέμμα προς τα έσω και μας προσκαλούν να αναλογιστούμε, σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζει ο καθένας το υλικό του, τη σύνθεση και αποδόμηση των μορφών του, την επιλογή της χρωματικής παλέτας, αλλά και το πώς διαχειρίζεται τα ένστικτα του σε σχέση με τη δημιουργία και την καταστροφικότητα στη γραφή του.

Υπό αυτή την οπτική το κάθε έργο τέχνης παρουσιάζεται ως ένα ψυχογράφημα, μια εικαστική παθογραφία, η οποία εστιάζει στον υποκειμενισμό του καλλιτέχνη – ανθρώπου και προσφέρει την προσωπική έκφραση απλόχερα προς ερμηνεία. Έμπνευση για αυτήν την ομαδική έκθεση τέχνης, στάθηκε το βιβλίο του διακεκριμένου Λαμιώτη ψυχαναλυτή και συγγραφέα Χάρη Μωρίκη, ”Η καταστροφικότητα στην καρδιά της ανθρώπινης φύσεως”.

Η ψυχαναλυτική ματιά πάνω στην ίδια την ιστορία και το πέρασμα του Θουκυδίδη, μέσα από το φροϋδικό φίλτρο των ενορμήσεων, προκάλεσε τους συμμετέχοντες εικαστικούς να αναζητήσουν το πηγαίο στην τέχνη τους και να στοχαστούν πάνω στην επιρροή της ”σκοτεινής” πλευράς της ψυχής, η οποία παρακινεί για δημιουργία ή καταστροφή. Στόχος της έκθεσης είναι η αποκάλυψη της παρόρμησης που διακατέχει τον καλλιτέχνη κατά τη δημιουργική διαδικασία, η επικοινωνία αυτής με τον θεατή και η αναγωγή αυτής της ενστικτώδους στιγμής στο πεδίο της αντικειμενικότητας μέσω της έκθεσης, της υποκειμενικής έκφρασης – έργου τέχνης. Μπουραζάνης Κωνσταντίνος Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής έκθεσης Συμμετέχουν: ΑΛΑΜΑΝΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΑΛΥΓΙΖΑΚΗ ΚΥΡΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΒΙΚΥ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑ, ΖΙΩΓΑ ΜΑΝΙΑ, ΚΑΖΙΡΕΛΟΒΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, ΚΑΖΙΡΙΔΗΣ ΚΛΗΜΗΣ, ΚΑΖΙΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΚΑΡΑΜΗΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΚΟΚΜΟΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΛΩΝΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΚΟΡΙΤΣΟΓΛΟΥ ΜΑΡΘΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΛΑΠΠΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ – ΒΕΡΕΝΙΚΗ, ΜΑΝΤΖΟΥΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΜΗΤΣΙΑΛΗ ΦΟΥΛΗ, ΜΠΙΜΠΑΣΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΠΑΠΑΔΟΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΛΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΒΑΙΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΣΑΛΟΓΛΟΥ ΔΩΡΑ, ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΡΙΖΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΙΜΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ, ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΤΡΩΓΑΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΣΙΡΙΔΟΥ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΤΣΟΥΜΑ ΣΕΜΙΝΑ, ΦΛΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΦΩΛΙΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΧΑΜΙΔΙΕΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 

-Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιείται από καλλιτέχνη performance ‘live painting’ 

-Στο χώρο θα γίνονται ξεναγήσεις σχολείων – ολιγομελών ομάδων από τον Ιστορικό Τέχνης της έκθεσης, οι δε επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους καλλιτέχνες και το έργο τους 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: -Δημοτική Πινακοθήκη 2231050534 -ΣΚΕΤΚΕ 2231307050, 6972899633 artsketke@gmail.com ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: -Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» Κεντρική Αίθουσα -Διοργάνωση: Δήμος Λαμιέων και Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. 

-Επιμέλεια έκθεσης: Μπουραζάνης Κωνσταντίνος, Ιστορικός Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ. 

-Διάρκεια έκθεσης 2/10 – 2/11 2023 

-Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή : 9.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00

Είσοδος ελεύθερη.

Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *