Εγκαινιάστηκε το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Γράφτηκε από
Εγκαινιάστηκε το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων                                 2                                                950x557

Τα εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων κήρυξε την Τρίτη 20/6/2023 η Αυτή Εξοχότητα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο κατάμεστο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Με κεντρικό του θέμα «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο», το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων,σεσυνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

Στα επίσημα εγκαίνια της διοργάνωσης, παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, πρ. Υπουργοί και Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού, πρώην Δήμαρχοι, αιρετοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και θεσμών, καθώς και στρατιωτικές αρχές.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Μανώλης Πιμπλής, αναφερόμενος τόσο στο κεντρικό θέμα του Φεστιβάλ, όσο και στο πλούσιο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, αλλά και συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγιαγύρω από το βιβλίο, ευχαριστώντας θερμά τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης και συγκεκριμένα του κ.κ. Σημανδηράκη και Αρναουτάκηγια την επίμονη μέριμνα στον καινούργιο θεσμό της πόλης.

«Είναι για μας ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή να σας υποδεχόμαστε στα εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, σε μια σημαντική για τον τόπο μας διοργάνωση που γεννήθηκε, ρίζωσε και αγκαλιάστηκε με πρωτοφανή ταχύτητα από την κοινωνία», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, παρατηρώντας ότι τα Χανιά είναι ο τόπος, όπου το Φεστιβάλ Βιβλίου βρήκε το πρόσφορο έδαφος για να γνωρίσει την επιτυχία, λόγω του ιστορικού τους φορτίου, αλλά και των ανθρώπων και των φορέων τους, που συνεργάστηκαν αρμονικά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, μέσα από ένα πενθήμερο εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, φιλοδοξεί να κινητοποιήσει όλη την πόλη. Κοινό, συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδότες, ακαδημαϊκοί και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος, είστε εδώ», πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, υπογραμμίζοντας ότι η κεντρική θεματική περιλαμβάνει πολλές άλλες υπο-ενότητες, που αφορούν σε σύγχρονους προβληματισμούς. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Βιβλίου «καύχημα» για όλους τους πολίτες των Χανίων, «που δικαιώνει τις κοινές προσπάθειες όλων μας στον χώρο της αυτοδιοίκησης να προσφέρουμε με νέους θεσμούς στον τόπο μας…Τα Χανιά και θέλουν και μπορούν, να γίνουν πόλη συνώνυμη του πολιτισμού».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τον χαιρετισμό του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το Φεστιβάλ, που εγκαινιάζεται απόψε, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο τόπος μας είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με επιτυχία στην προσπάθεια για τη χάραξη μιας περιφερειακής πολιτικής για το βιβλίο, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια και θα ενθαρρύνει τους νέους δημιουργούς, διότι η παγκόσμια θέση ενός πολιτισμού δεν κρίνεται μόνο από αυτό, που τον έκανε κλασικό αλλά από αυτούς, που τον κάνουν επίκαιρο». Μάλιστα, ο κ. Αρναουτάκης έκανε αναφορά μεταξύ άλλων και στην μέριμνα της Περιφέρειας Κρήτης για σημαντικά έργα πολιτισμού, που προωθούνται στην περιοχή των Χανίων.

Στην ομιλία, που απηύθυνε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κηρύσσοντας την έναρξη του  Φεστιβάλ τόνισε: «Εγκαινιάζω σήμερα με βαθιά ικανοποίηση το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, μια θεματική γιορτή, που κατάφερε ήδη από τον πρώτο χρόνο της θέσπισής της να γίνει μια ζωντανή συνάθροιση των ανθρώπων του βιβλίου. Μια εξωστρεφής, πλούσια σε περιεχόμενο, στενά δεμένη με τους σύγχρονους προβληματισμούς, διοργάνωση. Μια εκδήλωση, που αγκάλιασαν η δημοτική και περιφερειακή αρχή αλλά και όλοι οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες».

Η κα. Σακελλαροπούλου παρατήρησε μεταξύ άλλων «αν μου ζητούσε κανείς να χαρακτηρίσω το στίγμα του Φεστιβάλ, όπως αναδεικνύεται από τις εκδηλώσεις, αυτό θα ήταν η εγρήγορση και  η ευαισθησία. Είναι μια διοργάνωση, που αναζητεί τις γέφυρες, που συνδέουν το εθνικό με το τοπικό».

Εγκαινιάστηκε το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων                                 2
Εγκαινιάστηκε το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *