Δόμνα Μιχαηλίδου: Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους

Γράφτηκε από
Δόμνα Μιχαηλίδου: Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και η Χριστίνα Βίδου.

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Όσον αφορά το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο υπερψηφίζω προφανώς, είναι ένα ζήτημα ισότητας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πολύ σωστά φέρνει η Νέα Δημοκρατία, ένα φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα, κεντροδεξιό κόμμα στα ποσοστά το 2023, το οποίο βάζει την Ελλάδα μαζί με όλη την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη. Μία από τις κύριες αξίες της παράταξης μας είναι αυτή της συντήρησης. Της συντήρησης όμως όχι άνευ προϋποθέσεων, της συντήρησης των αξιών που είναι κοντά και μέσα στην καρδιά μας. Μία απ΄ αυτές τις κύριες αξίες είναι αυτή της οικογένειας. Για να προστατεύσεις κάτι πρέπει να έχεις μάτια ανοιχτά, αφτιά ανοιχτά και να καταλάβεις πως αυτό που αγαπάς, που συντηρείς, μπορείς να το προστατεύσεις έτσι όπως αυτό εξελίσσεται. Δηλαδή το θέμα είναι να μην είμαστε μια αναχαιτιστική δύναμη, αλλά να μπορούμε να συντηρούμε και να προστατεύουμε αυτό που αγαπάμε, το οποίο είναι η αξία της οικογένειας».

Για τα κίνητρα στις οικογένειες           

«Ως κυβέρνηση έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζουμε τις οικογένειες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα  το επίδομα γέννησης, το οποίο γνωρίζω πολύ καλά, το θεσπίσαμε το 2019 και φέτος η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία  Ζαχαράκη μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το αύξησαν.  Αλλαγές επίσης όπως η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη, όπως το επίδομα παιδιού με τις έκτακτες δόσεις που δίνουμε, αλλά και η ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών είναι πολιτικές της Κυβέρνησης για την στήριξη της ελληνικής οικογένειας, είτε στην διεύρυνση της ίδιας της οικογένειας, είτε μέσα από τη βοήθεια του Κράτους για παιδιά».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Η συζήτηση μεταξύ Κοινωνικών Εταίρων έχει ξεκινήσει, ώστε 1η Απριλίου να έχουμε τον νέο κατώτατο μισθό. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξησή του. Διασφαλίζουμε την εφαρμογή του από αρχές Απριλίου ώστε να συμπεριληφθεί στη θερινή περίοδο, που η χώρα μας απασχολεί το υψηλότερο κομμάτι του ποσοστού εργαζόμενων του λόγω τουριστικής περιόδου. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική ανακούφιση όχι μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και όσων είναι δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τα ειδικά βοηθήματα ανέργων, το επίδομα εργασίας, καθώς τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ, είναι κάποια από τα 19 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».

Για την ασφαλιστική ικανότητα

«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στα δημόσια νοσοκομεία και θα μπορούν να συνταγογραφούνται και για συνταγές εκτέλεσης στα ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό δεν γινόταν πάντα αλλά ξεκίνησε πρώτη φορά το 2014 και μάλιστα τότε ήταν και πάλι ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας και το είχε θεσπίσει με τον τρόπο αυτό. Όλοι οι Έλληνες λοιπόν, θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως του αν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τα χρέη τους. Επιστρέφουμε όμως στην κανονικότητα, δηλαδή στην εποχή πριν από την πανδημία του κορονοϊού όπου οι άνθρωποι, οι συμπολίτες μας που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή που δεν πληρώνουν τελείως τα χρέη τους δεν θα έχουν την κάλυψη σε ιδιώτες γιατρούς. Φυσικά για τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και τα παιδιά ανασφαλίστων το κράτος θα καλύπτει τις ιδιωτικές παροχές, για να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς για την συνταγογράφηση».

Για την αύξηση των γιατρών του ΚΕΠΑ

«Υπερδιπλασιάζουμε τους γιατρούς των ΚΕΠΑ για πρώτη φορά από την ίδρυση τους. Δηλαδή από 500 που είναι σήμερα οι γιατροί, θα γίνουν 1.200. Επιπλέον, αυξάνουμε τους ειδικότητες τους. Με σκοπό την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε και κατά 50% την αμοιβή των γιατρών των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε και την συμμετοχή τους. Για παράδειγμα, η κατ’ οίκων επίσκεψη ήταν 30 ευρώ, τώρα γίνεται 45 ευρώ για τον γιατρό και από 10 ευρώ, τώρα γίνονται 15 ευρώ».

Για το επίδομα ανεργίας

«Το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο. Επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Το 2019 είχαμε 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις. Μόνο τους τελευταίους 28 μήνες έχουν εκκαθαριστεί περίπου 750.000 συντάξεις. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 35.000 αιτήσεις και πλέον έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα είμαστε στις 24.000. Το 2019 όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας εκκρεμούσαν με 1 εκατομμύριο συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ. Σήμερα από το 1 εκατομμύριο είμαστε στο κάτω από τις 80 χιλιάδες».

Για τις μετακλήσεις εργαζομένων τρίτων χώρων

«Αυτή τη στιγμή η ανεργία στη χώρα μας είναι στο 9%, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει σημειωθεί τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτό μας έχει φέρει πλέον ως εθνική οικονομία σε μια θέση όπου υπάρχουν πολλοί εργοδότες που ψάχνουν χέρια εργασίας και δη εξειδικευμένα πολλές φορές χέρια εργασίας για να τους βοηθήσουν στην παραγωγή τους. Υπάρχουν όμως πολλές γυναίκες που θέλουμε να μπουν στην αγορά εργασίας, πολλοί νεότεροι άνθρωποι, αρκετοί μεγαλύτεροι άνθρωποι εφόσον το θέλουν οι ίδιοι και βέβαια άτομα με αναπηρία που είναι μια πολύ μεγάλη δεξαμενή εργατικού δυναμικού, που πρέπει κι εμείς σαν Πολιτεία να βοηθήσουμε. Κάθε δυο χρόνια βγαίνει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν να έρθουν με μετάκληση  σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ανά είδος εργασίας (εποχική ή εξαρτημένη) και ανά ειδικότητα. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για άλλες 32.500 μετακλήσεις στις ήδη προβλεπόμενες. Τα κενά υπάρχουν κυρίως στους κλάδους των κατασκευών, της εστίασης, στον αγροτικό και στον τουρισμό».

Για την βομβιστική επίθεση στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

«Ήταν μια βομβιστική επίθεση που μας έθεσε όλους σε κίνδυνο. Παρασκευή βράδυ σε έναν πολύ κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου κόσμος περνάει και δουλεύει. Καταδικάζουμε, τέτοια γεγονότα, ήταν μια επίθεση κατά των Αθηναίων. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιο θύμα.  Υπήρξαν  ζημιές μέχρι τον 7ο όροφο. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν εκεί, εργαζόμενοι και πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε, γιατί η ζημιά ήταν μεγάλη. Τα καταφέραμε και όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου τη Δευτέρα το πρωί λειτούργησαν κανονικά»

Κατηγορίες άρθρου:
Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *