Η Φωκίδα και η Ευρυτανία συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά γήρανσης των πολιτών

Γράφτηκε από
Η Φωκίδα και η Ευρυτανία συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά γήρανσης των πολιτών                        950x713

Η δημογραφική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού αποτελεί πλέον ένα από τα κυρία θέματα προβληματισμού. Η ταχύτατη γήρανση ενός μεγάλου τμήματος της ηπειρωτικής Ελλάδας πρέπει ιδιαιτέρως να απασχολεί την ελληνική πολιτεία και το σύνολο των πολιτών. Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), όπως στην Π.Ε. Φωκίδας και, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, θα βρεθούμε πολύ σύντομα σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση υποθηκεύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική, οικονομική και εδαφική μας συνοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πορίσματα πανεπιστημιακής έρευνας, οι περιοχές της Φωκίδας και της Ευρυτανίας συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά γήρανσης των πολιτών (ηλικίας άνω των 65 ετών) σε ολόκληρη τη χώρα. Προκύπτει μάλιστα ότι στους εν λόγω νομούς διαβιούν, αντιστοίχως, 6 και 9 άτομα μεγαλύτερα των 85 ετών ανά 100 κατοίκους, ξεπερνώντας κατά πολύ το εθνικό ποσοστό «υπεργηρίας».

Κατόπιν αυτών, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ και Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ιωάννης Μπούγας, υπέβαλε ερώτηση προς τους Υπουργούς: α) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη και β) Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, αναφορικά με το οξύ δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, τη γήρανση του πληθυσμού και την προβληματική κατάσταση ιδίως στην Π.Ε. Φωκίδας.

Ο Βουλευτής ζήτησε, σε περίπτωση που τα ανακοινωθέντα στοιχεία για τη δημογραφική εξέλιξη επισήμως επιβεβαιωθούν, να ενημερώσει η Κυβέρνηση για τα ειδικότερα και συνεκτικά μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να ανασχεθεί η προβλεπόμενη δυσμενής δημογραφικά πορεία, ιδίως για την Π.Ε. Φωκίδας, καθώς και για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, κατά τρόπο στοχευμένο και δραστικό.

Κατηγορίες άρθρου:
Διάφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *