Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μελλοντικές επιπτώσεις

Γράφτηκε από
Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μελλοντικές επιπτώσεις

Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μελλοντικές της επιπτώσεις πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το διάστημα 28-29 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Χρήστο Κέλλα (Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων) και Κωνσταντίνος Μπάρκας (Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας).

Στην ενότητα με θέμα «Η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας» τοποθετήθηκε ο κ. Κέλλας ο οποίος επεσήμανε το ρόλο της τεχνητής  νοημοσύνης στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και την αξιοποίησή της στην ανάπτυξη της τηλε-ιατρικής. Υπογράμμισε επίσης την επιτακτική ανάγκη να συνταχτεί η τεχνολογική εξέλιξη με την ηθική ευθύνη και τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων και την ασφάλεια των ασθενών. Κλείνοντας την παρέμβασή του έθεσε το ζήτημα της διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου και της εμπιστοσύνης του ασθενή προς τον γιατρό, καθώς επίσης και της διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση.

 Στη θεματική ενότητα «Οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διακυβέρνηση», η οποία διεξήχθη με την μορφή ερωτοαπαντήσεων ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές και στους εκπροσώπους των εθνικών αντιπροσωπειών, ο βουλευτής κ. Μπάρκας έθεσε αρχικά το ερώτημα του πώς θα διασφαλίσουν οι κυβερνήσεις τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών καθώς και ευαίσθητα εθνικά θέματα, έναντι των εταιριών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και επανήλθε με δεύτερο ερώτημα εκφράζοντας την ανησυχία του για το deep fake οπτικοακουστικό υλικό και για τις προτεραιότητες και εγγυήσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της επικοινωνίας.

Βουλή των Ελλήνων

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *