Για το Δήμο της Λαμίας ο Μαλιακός και το Δέλτα του Σπερχειού εξακολουθεί να είναι στα αζήτητα

Γράφτηκε από
Για το Δήμο της Λαμίας ο Μαλιακός και το Δέλτα του Σπερχειού εξακολουθεί να είναι στα αζήτητα 369936298 10158988258657136 1977407233886133312 n 950x679

Ο κόλπος του Μαλιακού και η θάλασσα απέχει δέκα χιλιόμετρα ακριβώς από το κέντρο της πόλης της Λαμίας. Ένα τμήμα των ακτών του και όλο το Δέλτα και οι εκβολές του Σπερχειού ανήκουν γεωγραφικά στο Δήμο και στις κοινότητες Μ Βρύσης, Ροδίτσας, Ανθήλης και Θερμοπυλών. Για την αξία του Μαλιακού και του Δέλτα δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε. Αυτό που πρέπει να επαναλάβουμε είναι η πλήρης αδιαφορία του Δήμου από όλες τις δημοτικές αρχές -γιατί άραγε;- αναφορικά με την προστασία, αλλά και την ανάδειξη αυτών των περιοχών.

Δεκατέσσερα χρόνια ακριβώς μετά την κρίση του 2009 του Μαλιακού και τον θάνατο των ψαριών, η εκτίμηση είναι πως ουσιαστικά πολλά πράγματα ακόμα δεν έχουν αλλάξει για τον κόλπο. Οι ρυπαντές του κόλπου παραμένουν ως μόνιμες απειλές. Τα βιομηχανικά απόβλητα, τα ελαιοτριβεία, τα σκουπίδια, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, οι κτηνοτροφικές μονάδες, η ευθυγράμμιση και διαπλάτυνση της νέας Τεχνητής κοίτης και η εκτροπή σ’ αυτή του μεγαλύτερου όγκου των νερών του Σπερχειού, τα μεγάλα οδικά έργα και τα ιχθυοτροφεία είναι εδώ.

Η εικόνα που επίσης διαμορφώνεται σήμερα είναι η κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της έκτασης με φωτοβολταικά. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος του παλιού δέλτα του Σπερχειού έχει καταστραφεί και έχει γίνει χωράφια, άλλη μια τέτοια εκτεταμένη αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, θα σημάνει πολύ μεγάλη υποβάθμιση του υγροτόπου, ανεπίτρεπτη από τη νομοθεσία που διέπει τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Κανονικά θα πρέπει να παγώσουν όλα τα ΦΒ, να αξιολογηθούν ΣΥΝΟΛΙΚΑ οι επιπτώσεις όλων των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στη ΖΕΠ και να απαγορευτεί η κατασκευή άλλου ΦΒ εντός του Δέλτα του Σπερχειού (όρια Ζώνης Ειδικής Προστασίας) και να ακυρωθούν οι άδειες, που ήδη έχουν δοθεί.

Το Δέλτα θα μπορούσε να είναι επισκέψιμη ελεγχόμενα περιοχή για τους φίλους της παρατήρησης και φωτογράφησης πουλιών, κυρίως όμως για σχολεία και φοιτητές.

Πιστεύω πως είναι υποχρέωση των φορέων της Αυτοδιοίκησης, που θα προκύψουν από τις εκλογές να φροντίσουν με κάθε τρόπο αυτά, να τα προωθήσουν στην επιστημονική ομάδα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των Περιοχών Natura και να δεσμευτούν προεκλογικά.

Τους ενδιαφέρει ο Μαλιακός και το Δέλτα; Ή «σφυρίζουμε κλέφτικα;»

Για το Δήμο της Λαμίας ο Μαλιακός και το Δέλτα του Σπερχειού εξακολουθεί να είναι στα αζήτητα 369977803 10158988272637136 5265421553810253373 n

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Πηγή: http://www.e-ecology.gr

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον · Χρονογράφημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *