Αχαΐα: 8 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του παλιού Κολυμβητηρίου Αγυιάς

Γράφτηκε από
Αχαΐα: 8 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του παλιού Κολυμβητηρίου Αγυιάς

Στο σύγχρονο και εμβληματικό έργο του Κολυμβητηρίου της Αγυιάς προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς ήρθε ώρα να αξιοποιηθούν οι εγκαταλελειμμένες για χρόνια εγκαταστάσεις. Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-27» με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 8 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που επιτρέπει να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Με μεθοδικότητα, συνέπεια κι εντατική δουλειά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέρει εις πέρας την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2020 να προχωρήσει σε ανακατασκευή του Κολυμβητηρίου, αλλά και αναμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και της ευρύτερης περιοχής.

Στο διάστημα που μεσολάβησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επίσπευσε μια σειρά διαδικασιών:  Παρείχε τεχνική συνδρομή προκειμένου να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι απαραίτητες μελέτες, προχώρησε σε προγραμματικές συμβάσεις με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το αρμόδιο υπουργείου, εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, φρόντισε για τις απαραίτητες περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ανέλαβε να υποστηρίξει το εγχείρημα έως τη χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας το σύνολο των ενεργειών με εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ωριμότητα και ο πλήρης φάκελος του έργου αποτέλεσαν τη βάση για την τεκμηρίωση, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση του από το Ε.Π «Δυτική Ελλάδα 2021-27», προκειμένου το έργο σύντομα να μπει και σε φάση υλοποίησης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο μετατρέπεται σε  μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, φιλική και προσβάσιμη από Α.Μ.Ε.Α., που θα περιλαμβάνει τις δυο αρχικές πισίνες (μία αγωνιστική πισίνα 21m x 50m και μία ρηχή εκμάθησης 10,5m x 12,5m).  Η αγωνιστική πισίνα θα είναι κατάλληλη για αγώνες Διασυλλογικούς – Διαδημοτικούς Αγώνες, Πανελληνίους, Πανευρωπαϊκούς, κλασικής κολύμβησης,  υδατοσφαίρισης και αγώνες επίδειξης, ενώ θα παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα παρακολούθησης από κατάλληλες κερκίδες. Η ρηχή πισίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκμάθηση, γυμναστική, ψυχαγωγία κ.λ.π. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις που θα συντηρηθούν θα διαθέτουν μεγάλο αριθμό αποδυτηρίων και άλλων βοηθητικών χώρων, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών πληθώρας επισκεπτών, αθλητών και αθλητικών συλλόγων

Το έργο περιλαμβάνει την αναβάθμιση του κολυμβητήριου και την στέγασή του με μεταλλική κατασκευή, όπως επίσης τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου ανατολικά του χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο που θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς  για χώρους άθλησης, πρασίνου και αναψυχής. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έχει σχεδιαστεί με πράσινο, φυτεύσεις και κατασκευές φιλικές για τα παιδιά, όπως παιδική χαρά, skatepark, χώρους μπάσκετ, βόλεϊ, τένις.

Με την ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα υλοποιηθεί θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι υπάρχοντες χώροι, πρόκειται να δημιουργηθούν νέοι χώροι κοινωφελών δραστηριοτήτων και αναψυχής, αλλά και να αναβαθμιστεί το ευρύτερο τοπίο.

Η ολοκληρωμένη παρέμβαση θα έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών και υλικών, καθώς γίνεται η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και των φυσικών φαινομένων του κλίματος της περιοχής.

«Ένα ακόμη στοίχημα που κερδήθηκε. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι,  γιατί αναλάβαμε ένα έργο από το μηδέν και πλέον μπορούμε να μιλάμε όχι για σχέδια ή οράματα, αλλά για υλοποίηση. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ολοκληρωμένες μελέτες και σωστή προετοιμασία σε επίπεδο εγκρίσεων  το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η δημοπράτηση μιας εμβληματικής παρέμβασης που ακούμπα στον πυρήνα της Πάτρας, αλλά  και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το κομβικό στάδιο φθάσαμε όλοι μαζί, με τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την συμβολή των υπηρεσιών μας, την πολύτιμη συνεισφορά των συνεργατών μας και φυσικά τη διαρκή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη στήριξη της Κυβέρνησης.  Σπάμε το ρεκόρ του χρόνου για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό σε σημαντικές παρεμβάσεις  ανάπλασης και στη διαμόρφωση ενός χώρου αθλητισμού, χώρου ζωής και ανάπτυξης»  δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης με αφορμή την ένταξη του έργου στο Ε.Π «Δυτική Ελλάδα 2021-27».

Κατηγορίες άρθρου:
Αθλητισμός · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *