Βοιωτία: Βρέθηκε χρηματοδότηση για την ανάδειξη του θολωτού τάφου στον Ορχομενό και της Ι.Μ. Οσίου Λουκά

Γράφτηκε από
Βοιωτία: Βρέθηκε χρηματοδότηση για την ανάδειξη του θολωτού τάφου στον Ορχομενό και της Ι.Μ. Οσίου Λουκά                     950x570

Με αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» οι ακόλουθες πράξεις:

 1. «Μελέτες προστασίας & αναδειξης του θολωτού τάφου του Μινύα στον Ορχομενό Βοιωτίας» με δικαιούχο την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 125.000 ευρώ. Στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνεται η
  εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου, η έκδοση των αποφάσεων έγκρισης των μελετών καθώς και όποιων άλλων διοικητικών πράξεων μέχρι και τη σύνταξη τυχών δημοπράτησης του έργου.
 2. «Μελέτες αποκατάστασης, προστασίας & ανάδειξης Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά» με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 108.220 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τρείς διακριτές κατηγορίες εργασιών:
 • Εκπόνηση μελέτης στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης των κτηρίων της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της Ι.Μ. Οσίου Λουκά.
 • Εκπόνηση μελέτης προσβασιμότητας ΑμεΑ.
 • Εκπόνηση μελέτης αντιπυρικής προστασίας.

Οι πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Μετά την υπογραφή των αποφάσεων ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και παρεμβαίνουμε στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά. Ένα μνημείο ενταγμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο υποδέχεται περίπου 200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Δική μας οφειλή είναι να στερεώσουμε και να αναδείξουμε τα κτίρια της Νοτιοανατολικής πλευράς, αλλά και να φροντίσουμε για την αντιπυρική ασφάλεια και την πρόσβαση των ΑμεΑ.

»Δουλεύουμε ομοίως και με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να αναδειχθεί ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του μυθικού βασιλιά του Ορχομενού! Κοινός μας στόχος -και στις δύο περιπτώσεις- είναι η συγχρηματοδότηση των έργων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Έτσι, ώστε να αναδείξουμε περαιτέρω τον αμύθητο πλούτο της Βοιωτίας, που δεν είναι άλλος από τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία της».

Βοιωτία: Βρέθηκε χρηματοδότηση για την ανάδειξη του θολωτού τάφου στον Ορχομενό και της Ι.Μ. Οσίου Λουκά
Ο θολωτός τάφος του Μινύα στον Ορχομενό
Κατηγορίες άρθρου:
Πολιτισμός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares