Αυγενάκης: Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι γενναίο-Οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων

Γράφτηκε από
Αυγενάκης: Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι γενναίο-Οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων          1 3 950x633

Μήνυμα στους αγρότες που διαμαρτύρονται έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ομιλία του στην έναρξη εργασιών του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ, που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό.

Εκτός της Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδου, στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης και ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, Μιχαήλ Παυλίδης.

Παρέστησαν οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, Μινώα -Πεδιάδος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης, Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, Οροπεδίου Λασιθιου, Γιώργος Αθανασάκης, Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Φαιστού, Ιωάννης Φασομυτάκης.

Η μεγαλύτερη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι ο Πρωθυπουργός κρατά ο ίδιος ορθάνοιχτο το δρόμο της συνεννόησης μαζί τους, είπε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση πλέον του γενναίου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα λειτουργούσε σε βάρος των λοιπών κοινωνικών ομάδων και του αγώνα για έξοδο από την μακροχρόνια κρίση και οικονομική ανάπτυξη στον οποίο έχουν συμβάλλει όλοι οι Έλληνες.

Υποδεχόμενος την Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης είπε:

«Αγαπητή Επίτροπε,

Βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια περίοδο που υπάρχει αναβρασμός στον πρωτογενή τομέα. Πολλοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες που υφίστανται στο εισόδημά τους από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι απόρροια της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης.

Γιατί στη χώρα μας, πλέον,  δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποία βιώσαμε με συγκλονιστικό τρόπο στην Εύβοια, στη Ρόδο, στον Έβρο, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας.

Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια τους.

Γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι οι αγρότες σίγουρα περίμεναν περισσότερα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι κάθε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, σε βάρος της πολύχρονης προσπάθειας του συνόλου του ελληνικού λαού για οικονομική ανάπτυξη και, ίσως, και σε απώλεια όσων με τους δικούς τους κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν».

Όπως επισήμανε ο υπουργός «στην πολιτική αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναζητούμε το εφικτό Και έχοντας ως βάση το εφικτό έχουμε χρέος να παλεύουμε για το ιδεατό». Και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς πράττει, καθημερινά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα των αναγκών τω αγροτών μας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, «όπου μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που αντανακλούν τις προοπτικές που κρύβει η Ελληνική γη και οι θάλασσες μας, αναδεικνύουμε σε στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της πατρίδας μας»

Σε αυτή τη λογική, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, είναι βαθιά η πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας,  μπορεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής. Και προσέθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κύρος και η δύναμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του με τα οποία υπήρξε κοινός αγώνας για να επιτευχθεί η λειτουργία του Κέντρου στην Κρήτη, που για κάποιους έμοιαζε αδιανόητο. Μάλιστα, τόνισε ότι η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων καθιστά τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείο αναφοράς στα υδρόβια ζώα. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, καθώς και νέες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά η ολοκληρωμένη πρόταση της κοινοπραξίας, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της βέλτιστης μεταχείρισης των ιχθύων.

Όπως είπε ο Υπουργός το Κέντρο Αναφοράς θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής καινοτομίας για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό τη μείωση, τόσο του οικονομικού, όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου. Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, καθώς και  στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση κτηνιάτρων και ιχθυολόγων και γεωτεχνικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το έργο του, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών, που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής για τους αλιείς της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργειών και αναδεικνύοντας τη σημασία και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά λίγο περισσότερο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, προγραμματίζεται αναμόρφωση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη διενέργεια του αλιευτικού τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για είσοδο νέων αλιέων και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, ιδίως μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση του κόστους της αλιευτικής παραγωγής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αλιείας πανευρωπαϊκά, ο Υπουργός επικαλέσθηκε μελέτες που μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ έκανε αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας το Πρόγραμμα Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *